Se răspândesc virusurile mai ușor atunci când iarna este prea cald – mit sau realitate?
„Gerul nu omoară virusurile, este o legendă acest aspect. Iar cel mai bun argument împotriva acestei teorii este că sezoanele de gripă sunt iarna, adică și în perioadele în care afară este ger. Pe cale de consecință, gerul nu omoară virusurile. Nu au cum să moară la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales că sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legătură gerul cu virusurile”, a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului pentru Boli Infecțioase „Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
De aceeași părere este și prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie din România, prof. dr. Alexandru Rafila.
„Nu mor virusurile de la ger. Problema mare în această perioadă este legată de variațiile mari de temperaturi, care solicită organismul, iar adaptarea devine mult mai dificilă. De aceea, trebuie să avem grijă să ne echipăm corespunzător și să fim atenți la temperaturile din fiecare zi. Iar faptul că afară este mai cald decât este normal nu înseamnă că se răspândesc bolile”, mai spune profesorul Rafila.
Medicii spun că în această perioadă, fluctuațiile de temperatură sunt periculoase pentru sănătate, în sensul în care într-o zi pot fi 10 grade, apoi a doua zi să scadă foarte mult temperaturile și să ajungă la zero sau chiar mai puțin. Cei mai sensibili sunt copiii la aceste variații.
„Copiii sunt meteodependenți și sunt mult mai sensibili decât adulții la fluctuațiile mari de temperaturi. De aceea, ei trebuie pregătiți înainte de începerea sezonului rece, iar un aspect important este alimentația, care trebuie să fie mai bogată în legume și fructe. În ultimii ani, din cazua schimbărilor climatice, când iernile sunt mai blânde iar primăverile sunt foarte reci și umede, vârfurile de afecțiuni respiratorii sunt spre sfârșitul iernii. Statistic vorbind, în anii când iernile sunt mai călduroase, numărul de viroze crește în perioada primăverii, când apar și oscilații mari de temperaturi de la o zi la alta. Pe de altă parte, când sunt geruri mai mari, mulți oameni sunt mai atenți la cum se îmbracă și se protejează mai mult, ies mai rar din case, nu se îmbolnăvesc și de aici și vorba din popor că dispar virușii când e ger”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Valeria Herdea, medic pediatru.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că, în acest sfârșit de săptămână, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă a anului, iar sămbătă, în ziua de Bobotează, se vor înregistra temperaturi de până la 16 grade, urmând ca, de marți, să se mai răcească.
„De Bobotează va fi o vreme extrem de caldă, vor fi între 6 și 16 grade, ziua, iar noaptea, între -2 și 8 grade, doar prin estul Transilvaniei, să fie undeva pe la -5, -6 grade, fără precipitații. Vineri vor fi temperaturi între 2 și 12 grade și precipitații, mai ales ninsori, vor mai fi la peste 1.700 de metri altitudine, iar în zonele mai joase vor fi precipitații mixte. Trecătoare și nesemnificativă o să fie și lapovița prin nord, vest și centru. De interes pentru week-end sunt temperaturile ridicate și, mai ales, dimineața și noaptea, va fi ceață, prin sud, nord, centru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu ANM.