Secretarul de Stat, Cristian Grasu, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice organizate la ministerul Sănătății, că trebuie gândită o metodă eficientă în sensul diminuării proporților mari în care distruge plasma la nivel național.
„Ce ne interesează în mod special este faptul că noi distrugem plasmă în fiecare an, multă. Că o aruncăm este păcat, că mai și plătim zece euro pe fiecare litru plasmă distrus este deja o problemă”, a spus Cristian Grasu.
Potrivit acestuia, această plasmă ar trebui folosită util în loc să fie distrusă, invocând în acest sens și impactul financiar rezultant ca urmare a implementării unor măsuri în acest sens. „Dintr-o dată am economisi zece euro la fiecare litru de plasmă distrus și înțeleg că sunt aproape 100.000 de litri care se distrug. La nivel național rapoartele noastre arată între 72.000-100.000 de litri pe an. Facturi de distrugere de plasmă”, informează secretarul de stat.
El a concluzionat spunând că cifra de aproximativ 100.000 de litri de plasmă distruși anual la nivel national este cea din rapoartele fundamentate pe baza informațiior primite la Ministerul Sănătății în urmă cu doi ani.
Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, Doina Goșa a spus în cadrul aceleiași dezbateri că Centrul de Transfuzie Sanguină București nu rebutează plasmă. „100.000 de litri de plasmă pe an înseamnă 400.000 de prize. 400.000 de prize este colecta națională. (…) Noi facem 20.000 de litri de plasmă pe an”, a conchis Doina Goșa.
Miercuri, la sediul Ministerului Sănătății a avut loc ședința publică de dezbatere a proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.