Prima pagină » „Secțiile de ATI din România sunt niște cămăruțe cârpite cu geamuri termopane”. Mărturia unui medic român din UK care a fost în linia întâi a luptei cu COVID, în spitalul care a tratat pacienții cu ebola (EXCLUSIV)

„Secțiile de ATI din România sunt niște cămăruțe cârpite cu geamuri termopane”. Mărturia unui medic român din UK care a fost în linia întâi a luptei cu COVID, în spitalul care a tratat pacienții cu ebola (EXCLUSIV)

„Secțiile de ATI din România sunt niște cămăruțe cârpite cu geamuri termopane”. Mărturia unui medic român din UK care a fost în linia întâi a luptei cu COVID, în spitalul care a tratat pacienții cu ebola (EXCLUSIV)

Ștefan Sevastru, medic român primar ATI în cadrul Royal London Hospital, cel mai mare centru de traume majore din Marea Britanie, explică într-un interviu pentru GÂNDUL.RO ce înseamnă munca într-o secție de terapie intensivă, dar și cât de nepregătit este sistemul sanitar românesc în fața unei tragedii ca cea de la Piatra Neamț: „Secțiile de terapie intensivă din România nu s-au adaptat condițiilor moderne. Sunt doar niște cămăruțe cârpite cu geamuri termopane”, spune medicul Ștefan Sevastru.

„Din punctul meu de vedere România nu are chiar un sistem medical. Au fost spitale separate, unele în condiții mai bune, altele în condiții mai proaste. Iar asta este rezultatul politicii statului român care timp de 30 de ani nu a fost în stare să construiască un singur spital la standarde europene. În România spitalele sunt clădiri care ar trebui dezafectate. Marea majoritate au fost cârpite și au fost puse termopane pe unde s-a putut. Au fost improvizate cu camere care nu au specificații tehnice. Iar lucrul acesta se întâmplă și pe ATI”, spune Ștefan Sevastru, medic consultant în anestezie, medicină perioperatorie și traumă, gradul cel mai înalt de pregatire profesională în Marea Britanie.

Cu o experiență de aproape zece ani în sistemul românesc de sănătate, Ștefan Sevastru spune că secțiile ATI din România arată ca niște cămăruțe cu paturi înghesuite. În Marea Britanie, spre exemplu, fiecare pacient are o asistentă care îi este alături 24 din 24. Pentru a fi mutat un pacient ATI este nevoie de două persoane și cam 30 de minute de pregătire.

”Sistemul care a neglijat timp de 30 de ani sănătatea”

„În România dacă te uiți la numărul de paturi de terapie intensivă și apoi te uiți la ce înseamnă terapie intensivă îți dai seama că noi nu avem nici măcar paturile pe care le număram ca și paturi reale. Terapie Intensivă înseamnă să ai posibilitatea să asiguri suportul unor numeroase organe care pot să cedeze. Ai nevoie de aparatură pentru ventilație, aparatură care să-ți susțină sistemul circulator, aparatură care să filtreze sângele. Ai nevoie de raportul crescut de asistente la pacient. În UK ai o asistentă la un pacient care stă alături de el 24 de ore. Pacienții de pe ATI au nevoie de suport 24 de ore. În România erau niște paturi cu patru prize și un pic de oxigen. Multe dintre ele nu au nici măcar oxigen. Și nu este vina doctorului, ci vina unui sistem care a neglijat sistemul de sănătate timp de 30 de ani”, explică medicul Ștefan Sevastru.

Cât de pregătită este România pentru dezastru

Aflat în linia întâi în lupta anticovid, medicul Ștefan Sevastru a fost subiectul unui editorial al unuia dintre cele mai mai mari ziare din UK: The Guardian. Cu o amplă experiență în testarea incidentelor, Ștefan Sevastru spune că în Marea Britanie pentru a descoperi anumite probleme ale sistemului, sistemul sanitar trebuie testat pentru a îi vedea caranțele.

În februarie 2020, la începutul pandemiei, am simulat la Royal Free Hospital, spital care în trecut a tratat pacienții cu ebola, apariția multor pacienți în urgență, care apoi trebuiau duși la ATI, cu scopul de a vedea dacă proceedele pe care le-am dezvoltat funcționează. Simulezi venirea a 30-40 de pacienți și vezi cum se descurcă sistemul, iar în urma datelor colectate schimbi protocolul. În România nu se întâmplă asta. Noi aveam tendința de a găsi vinovați, de a arăta cu degetul către cineva. Vinovată este nepăsarea statului român, care timp de 30 de ani nu a investit bani în sistem și nici în trainingul celor care lucrează pe ATI. Cadrele medicale au trebuit să adapteze peste noapte să primească un număr imens de pacienți”, spune medicul din UK.

„În România secțiile ATI nu sunt adaptate condițiilor moderne. Sunt niște cămăruțe cu geamuri termopane, iar aceste geamuri nu fac altceva decât să izoleze audio. Altceva nu prea fac. În Anglia, în orice spital certificat din punct de vedere al prevenției incendiilor, fiecare ușă care există în acest spital trebuie să fie o ușă ignifugă care să mențină focul, să întârzie răspândirea focului cu cel puțin 30 de minute. Și altele, între departamente, care întârzie focul cu cel puțin 60 de minute. Și acesta  este un standard care se aplică în toate spitalele”, spune medicul Sevastru.

Ușile saloanelor ATI din UK

În incendiu de la Spitalul Județean Piatra Neamț, focul a izbucnit la etajul al doilea, acolo unde fusese mutată secția ATI, chiar în ziua tragediei. Întrebat de jurnaliștii de la Libertatea, Nelu Tătaru a confirmat faptul că ușile saloanelor de la ATI erau încuiate: „Da, ușile saloanelor erau încuiate, pentru a nu intra oricine acolo. Și, oricum, în saloanele de la ATI nu se intră oricum. Doctorul Denciu a descuiat și a intrat în salon” a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru pentru Libertatea.

„În orice secție care este făcută după un standard, trebuie să ai o intrare și ieșire principală, o intrare și o ieșire secundară, și apoi sunt ieșirile de foc. În Marea Britanie te sancționează dacă ai ușile de incendiu blocate cu orice. Fie că este o pungă, fie că este un obiect. În UK toate ușile sunt pe bază de cartele. Însă ce pot spune cu siguranță este că din interior poți deschide orice ușă fără cartele. Ușa se deschide spre exterior întotdeauna, în orice clădire unde există mulți oameni. Toate aceste lucruri sunt o radiografie a unui sistem stresat de pandemie, iar acum își arată crăpăturile. Soluția este să construiești spitale de calitate. Oamenii respectivi au făcut tot ce-au putut mai bine în condițiile de față. Avem datoria ca după 30 de ani în care am neglijat sistemul să construim spitale demne de a fi numite spitale”, explică Ștefan Sevastru.

”Medicii din românia fac eforturi impresionante”

Medicul Ștefan Sevastru a lăudat puterea medicilor din România în lupta cu pandemia și modul în care au reușit să gestioneze criza sanitară.

O mare partre dintre medicii români fac eforturi impresionante. Un lucru care în UK a devenit o chestiune de bază și în România lipsește este suportul psihologic pentru medici. Eu beneficiez de consiliere psihologică din februarie. Este alegerea noastră dacă vrem să mergem sau nu, însă este gratuită. Afectarea psihologică este la fel de importantă la fel ca cea fizică. Trebuie să ne îngrijim de sănătatea mentală a medicilor. În primele zile ale pandemiei, la opt dimineața, un psiholog venea să ne vorbească”, spune medicul Sevastru.

Despre sistemul medical din Marea Britanie și lupta cu pandemia de la Royal Free London, spitalul care a tratat în trecut pacienții cu ebola, medicul Ștefan Sevestru vorbește în cea de-a doua parte a interviului pe GÂNDUL.RO.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și