Șeful CNAS: „Cardul de sănătate, la fel, cartea de identitate sau cardul bancar sunt acte personale”
„Cardul de sănătate, la fel, cartea de identitate sau cardul bancar sunt acte personale. Dacă vrei să dai cardul bancar cuiva să-ți scoată banii este treaba ta. Cardul de sănătate este altceva. Este evidența serviciului medical acordat. Utilizarea lui de către furnizori fără ca asiguratul să fi beneficiat de respectvul serviciu medical reprezintă furt”, a spus Vasile Ciurchea.
Nimeni nu are voie să păstreze și să utilizeze cardul în locul titularului, a subliniat el.
„Am auzit deja de furnizori unde există cardurile asiguraților cu codurile de acces. Îi atenționez pe toți furnizorii că acest fapt este penal și se pedepsește în consecință”, a adăugat Ciurchea.
Cardul național de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Întrucât nu toți asigurații au intrat în posesia cardului de sănătate, CNAS a decis ca serviciile medicale să fie acordate, o perioadă, atât cu cardul cât și fără.
Din 1 septembrie prezentarea cardului de sănătate este obligatorie la acordarea fiecărui serviciu medical pentru asigurați, iar cei care au fost invitați să ridice documentele și nu au făcut-o nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite, decât dacă sunt urgențe medicale, a anunțat, marți, Vasile Ciurchea.
Economiile realizate în sistemul sanitar odată cu introducerea cardului de sănătate, de aproximativ 90 de milioane de lei pe lună, vor fi direcționate, din noiembrie, către furnizorii de servicii medicale, care vor acoperi astfel inclusiv majorările salariale pentru personalul din sistemul sanitar, a mai anunțat șeful CNAS.