Semințele de măr pot fi toxice

Publicat: 14 01. 2016, 18:21

Un măr pe zi este recomandat pentru creșterea imunității, pentru prevenirea bolilor de inimă, atacul de cord și diabetul.

Semințele de măr conțin o cantitate mică de cianuri, responsabile de toxicitatea lor, dar suntem protejați de acțiunea toxinei prin învelișul puternic al seminței. Dacă mâncați multe semințe de măr fără să le mestecați, ci doar să le înghițiți, ele trec prin sistemul digestiv neatinse de sucurile gastrice.

Dacă mestecați semințele, organsimul este expus substanțelor chimice conținute în seminte, dar doza de toxină este mică, astfel încât organismul se poate detoxifica.

Ce efecte are cianura?

Dacă mâncați o sămânță sau două de măr, nu veți păți nimic. De fapt, dacă înghițiți câteva semințe intregi, veți absorbi o cantitate mică de compuși chimici.

Semințele de măr conțin amigdalina (impropriu denumita vitamina B17). Amigdalina este o toxină de natură glicozidică ce se combină cu o enzimă gastrointestinală și produce acidul prussic ((cianură de hidrogen, diferită de cianura de potasiu, cunoscuta otravă), toxicitatea fiind periculoasă când sunt sparți.

Chiar dacă obișnuiești să mănânci mere cu tot cu sâmburi de când erai mic, nu există neapărat un motiv de îngrijorare, mai ales dacă nu mesteci sâmburii. Învelișul semințelor de măr este destul de dur și este posibil ca ele să nu fi fost descompse de sucul gastric, prin urmare, să nu-ți fie afectat deloc organismul.

Citește în continuare pe Csid.ro.