Semnul neobișnuit al diabetului indicat de SALIVĂ. Boli pe care le poți depista observând scuipatul

Publicat: 20 01. 2024, 19:36

Pe lângă protejarea gurii de traumele cauzate de mestecat, înghițit și vorbit, saliva este esențială pentru menținerea igienei orale prin limitarea creșterii bacteriilor în gură.

Așa cum se întâmplă cu majoritatea funcțiilor corpului, producția de salivă este una pe care probabil nu o iei prea mult în serios, până când apare o reclamă vreun preparat care îți transformă gura într-o fabrică de băluțe. Pe lângă protejarea gurii de traumele cauzate de mestecat, înghițit și vorbit, saliva este esențială pentru menținerea igienei orale prin limitarea creșterii bacteriilor în gură. Ea furnizează proteinele și mineralele necesare pentru protecție, precum și substanțele antimicrobiene necesare pentru a combate bacteriile.

Este și eroul nevăzut al digestiei. Saliva conține enzime digestive, inclusiv amilază, care începe să descompună zaharurile simple și amidonul și începe digestia grăsimilor. Pentru că saliva este compusă în cea mai mare parte din apă, de obicei este transparentă și subțire în vâscozitate. Cu toate acestea, problemele de sănătate asociate pot afecta atât cantitatea de salivă produsă, cât și conținutul acesteia, ceea ce poate duce la modificări în ceea ce privește aspectul și senzația.

Nu este neobișnuit ca saliva să-și schimbe consistența, gustul și culoarea pe parcursul zilei (și în funcție de ceea ce mănânci), dar dacă există schimbări specifice care par să persiste, atunci ar trebui să consulți medicul pentru a verifica dacă nu sunt cauzate de o problemă de sănătate. De exemplu, deshidratarea, bolile autoimune și infecțiile pot… Vezi AICI continuarea: Semnul neobișnuit al diabetului indicat dacă îți analizezi saliva.

sursa foto: Shutterstock