„Un copil nu trebuie să mănânce dietetic sau degresat. Un copil poate mânca untul și chiar fructele oleaginoase cum ar fi: nuci, migdale, alune, care pentru un adult reprezintă o bombă calorică. Sunt singurele produse din natură în care avem proteine, lipide și glucide la un loc. Copiii au nevoie de cel puțin trei mese pe zi și de micul dejun obligatoriu. Pentru că se mișcă mult și au tendința de a uita de mâncare, ritmul de creștere al copiilor este spectaculos. Mai nou, nici cele două gustări nu mai sunt obligatorii. Astfel, trei mese plus o gustare, cea de după-amiază, sunt necesare. Părinții trebuie să știe că gustarea este între mese și se dă copilului în momentul când îi este foame. Nu este obligatorie. Este important ca după masă să nu mai ciugulească din mâncare”, a declarat medicul nutriționist, Mihaela Bilic, în cadrul evenimentului „Ce se întâmplă doctore cu mama și copilul?”, organizat, miercuri seară, de CSID.
Mihaela Bilic a mai precizat că un copil poate mânca și grăsime, iar dietele nu sunt recomandate celor mici.
„Sănătos înseamnă cu grăsime. Din grăsime creștem, din grăsime ne dezvoltăm. Aveți grijă ca nu acest concept dietetic, atât de îndrăgit de mămici, nu este aplicabil copilului. Copilul trebuie să mănânce gras și da, dacă un copil are de ales între un cartofi fiert și unul prăjit lăsați-l să îl aleagă pe cel prăjit, pentru că noi nu creștem din apă și din fibre”, a mai adăugat medicul.
Nutriționistul a mai precizat că la fel ca zahărul, produsele alternative de îndulcire sunt agenți de îndulcire, iar consumate în cantitate mică nu sunt nocive.