Sfaturi despre cum să ţii corect postul negru. Ce beneficii are, dar care sunt și contraindicațiile
Deopotrivă medici și nutriționiști, cu toții au căzut de acord că postul negru are multe beneficii pentru organism. Unul dintre ele – reprezintă o bună metodă de detoxifiere a corpului.
Ajuns la modă în Occident, acolo unde i se spune „fasting”, postul negru este o practică arhicunoscută creștinilor, veche de secole.
Ce este postul negru
Dar, ce înseamnă să ții post negru? Pe scurt, să nu consumi deloc alimente şi băuturi pe o anumită perioadă, de obicei o zi întreagă, între răsăritul și apusul Soarelui.
Creștinii ortodocși știu că postul negru mai presupune și abținerea de la toate viciile, ferirea de fapte rele și gânduri negre.
Unii oameni țin post negru câteva ore, alții ajung și la câteva zile.
Cum ții corect postul negru
În primul rând, îți alegi o zi în care să ții post negru, iar când vine momentul te abții de la mâncare, băutură și inclusiv somn. Nu te cerți cu nimeni, indiferent ce ți se spune sau face, cauți să zâmbești cât mai mult și ești gata în orice moment să ajuți. Nu uita că postul nu înseamnă doar abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi de la orice păcat şi răutate!
Mâncarea pe care o aveai pusă deoparte pentru ziua respectivă, renunță la ea și dă-o celor nevoiași!
Când simți că ai slăbit și nu mai poți ține post, înghite o bucăţică de anaforă şi bea trei guri mici de aghiazmă (apă sfințită). Iar dacă, chiar și așa, tot nu poți duce postul pe parcursul întregii zile, atunci mănâncă o singură dată şi nu de dulce (de origine animală).
Postul negru, beneficii
Despre beneficiile postului negru s-ar putea scrie cărți și poate tot n-ar fi acoperit întreg spectrul. Ajută la slăbit, dar și la menținerea unui control îmbunătățit al zahărului din sânge. Postul negru scade inflamația și îmbunătățește sănătatea inimii, ba poate oferi protecție chiar și împotriva unor afecțiuni precum cancerul și tulburările neurodegenerative.
În schimb, postul negru poate duce la un nivel neobișnuit al zahărului din sânge, ceea ce ar putea fi periculos pentru bolnavii de diabet. În acest caz, sfatul ar fi să vă consultați cu medicul specialist înainte de a decide să țineți post negru, potrivit adevarul.ro.