Sfaturi de sărbători: ce să faci pentru a nu mai arunca mâncarea
Una dintre modalitățile eficiente de a evita risipa de mâncare este aceea de a prepara cantități mai mici sau chiar refolosirea resturilor în crearea altor preparate.
Fii realist în privința cantității de mâncare pe care o consumi;
Înainte de a face cumpărăturile fă-ți o listă exactă;
Folosește cantități mai mici;
Depozitează resturile;
Donează sau reutilizează ce nu mănânci.
Cât timp să păstrezi alimentele după sărbători
Carnea de porc. Pentru o depozitare corectă, dar mai ales pentru a nu te expune riscului ca produsele din carne de porc să se contamineze este recomandat ca aceasta să fie acoperită, în frigider și să se consume în cel mult 48 de ore. În plus, trebuie să te asiguri că temperatura din frigider este de 5 grade sau mai puțin.
Carnea de pui.Carnea de pui trebuie și ea depozitată similar cărnii de porc și consumată în cel mult 48 de ore. În cazul în care nu a fost gătită corespunzător, aceasta poate fi contaminată cu salmonella, iar simptomele care apar ulterior sunt febră, dureri de cap, diaree, dureri abdominale, stări de greață și vomă. Acestea apar între șase și 72 de ore de la consumul mâncării contaminate și ține între patru și șapte zile.
Fructele de mare proaspete sau gătite.Dintre toate alimentele, fructele de mare au „cea mai mică durată de viață”. Dacă nu se gătesc, trebuie consumate în cel mult o zi, iar dacă sunt gătite, nu trebuie să stea la frigider mai mult de 48 de ore.
Ce să faci să nu te îngrași
Fii activ cu familia și prietenii.Activitățile sedentare precum statul pe canapea, la televizor sunt cele mai comune tradiții în majoritatea familiilor. Acestea contribuie la creșterea în greutate, în special când vin acompaniate de mâncarea în exces. Activitățile fizice, în schimb, sunt benefice pentru menținerea greutății. Chiar și o simplă plimbare în parc este eficientă, mai ales că te ține departe de mâncare și te apropie de prieteni și familie.
Ai grijă la mărimea porțiilor.Bineînțeles, de sărbători avem tendința să mâncăm mai mult decât este necesar. Tocmai de aceea, ce mai bună modalitate de a evita consumul excesiv de mâncare, alege farfurii mici sau pur și simplu nu încerca să le umpli.
Nu te grăbi în timpul mesei.În perioada sărbătorilor, oamenii tind să fie grăbiți și mereu pe fugă, ceea ce îi face ca până și în timpul meselor să fie nevoiți să se ocupe de alte activități. Studiile arată că cei care sunt distrași în timpul mesei au tendința de a mânca mai mult, iar asta pentru că nu sunt în măsură să ofere atenție semnalelor pe care corpul le trimite și anume. Un mod ideal de a evita acest lucru este ca în momentul în care te-ai așezat la masă, să nu te mai ocupi de altceva, să mănânci încet și să mesteci corect, iar astfel corpul va consuma mai puține calorii.
Citește mai multe detalii pe CSID