Prima pagină » Sănătate » Și-a recăpătat vedea după ce medicii i-au implantat un telescop minuscul

Și-a recăpătat vedea după ce medicii i-au implantat un telescop minuscul

Medicii de la Universitatea California, din statul american Virginia, au reușit să îi redea vederea unei femei în vârstă de 89 de ani, care nu a văzut timp de 4 ani

Medicii de la Universitatea California, din statul american Virginia, au reușit să îi redea vederea unei femei în vârstă de 89 de ani, care nu a văzut timp de 4 ani.

Specialiștii în chirurgie i-au implantat un telescop minuscul, cu ajutorul căruia pacienta și-a recăpătat parția vederea, scrie Daily Mail.

Implantul telescopic este mai mic decât un bob de mazăre și funcționează prin proiectarea imaginilor pe o porțiune neafectată a retinei, astfel că pacienții pot vedea din nou obiectele aflate în fața lor.

Virginia Bane, un artist care a încetat să picteze în urmă cu 4 ani, deoarece aceasta și-a pierdut vederea din cauza degenerării maculare, afecțiune oculară considerată de medici ca principala cauză a pierderii vederii în rândul persoanelor în vârstă.

„Acum pot vedea mai bine ca niciodată acum. Culorile sunt mai vii, mai frumoase și mai naturale. De asemenea, acum pot să citesc din nou, ceea ce n-am mai făcut de 7 ani. Abia aștept să mă reapuc de pictat”, a declarat Bane.

În urma acestei intervenții chirurgicale inovative, femeia speră să se poată apuca din nou de pictat, activitate care i-a lipsit foarte mult de când și-a pierdut vederea.

„Degenerarea maculară este o afecțiune care provoacă pierderea vederii. Cu ajutorul acestui implant pacienta va putea vedea din nou”, a precizat Mark Mannis, profesor și șeful secției de oftalmologie din cadrul Universității Califonia.

Potrivit medicilor, microtelescopul are rolul de a proiecta imaginea captată pe o parte sănătoasă a retinei. Acest dispozitiv se poate implanta la un singur ochi, pentru ca celălalt să poată fi folosit pentru vederea periferică.

Specialiștii spun că Virginia  Bane va beneficia de o vedere îmbunătățită în timp, pe măsură ce creierul ei se va reobișnui să vadă. „Acum, ea își folosește ochiul stâng, în care se găsește implantul telescopic, pentru a vedea detalii, precum cifrele de pe cuptorul cu microunde sau literele dintr-o carte. Ochiul ei drept, netratat, este folosit pentru vederea periferică, ceea ce o ajută la deplasare. Cu timpul, creierul va face automat tranziția între cei doi ochi în funcție de nevoi”, a explicat Richard Van Buskirk, specialist în cadrul Societății pentru Nevăzători din California.

Până acum, doar 50 de pacienți din SUA beneficiază de acest implant.

Citește și