Deși, la prima vedere, răceala și gripa au manifestări comune, fiecare are particularități ce le diferențiază una de cealaltă.
Astfel, încă de la debut, organismul oferă semnale distincte ce ajută la deosebirea acestor două tipuri de viroze respiratorii, iar pacientul poate lua din timp măsurile corecte de combatere și diminuare a simptomelor.
Principalul mod de diferențiere a răcelii și gripei constă în faptul că cea dintâi afectează peo durată mai scurtăși într- unmod mai puțin agresivorganismul decât gripa, care are odurată de manifestare lungăși poate prezentaepisoade severede afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susținut de a lupta împotriva gripei, iar imunitateapoate fi pusă în pericol.
Simptome ale răcelii care pot ascunde alte boli
Ai aceste simptome de mai mult de 4 zile
O răceală banală trece de obicei de la sine în 3 sau 4 zile. Nasul înfundat, rinoreea (secreții nazale), durerea în gât și tusea sunt printre cele mai comune simptome ale răcelii. Totuși, dacă aceste manifestări durează mai mult sau se înrăutățesc, ar fi bine să faci o vizită medicului, pentru că pot fi semnele unei gripe sau aleunei boli infecțioase.
Simptomele dispar și reapar la scurt timp
Când credeai că ai scăpat de răceală, simptomele neplăcute își fac din nou apariția. În acest caz, e posibil să fie vorba despre o infecție cu care se confruntă organismul. Sistemul imunitareste slăbit după o răceală și dacă nu ai grijă de tine pot apărea complicații precum pneumonia, sinuzita sau faringita. Astfel de probleme de sănătate pot necesita administrarea de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului!
Ai probleme cu stomacul
Senzația de greață, vărsăturile și diareeanu sunt simptome specifice răcelii, ci mai degrabă ale gripei. Prin urmare, dacă prezinți astfel de manifestări, adresează-te medicului pentru un tratament corespunzător, altfel riști să te deshidratezi și să provoci apariția altor probleme de sănătate.
Ai dureri puternice de cap
De cele mai multe ori, răceala se manifestă și prin dureri moderate de cap, dar dacă acestea sunt foarte puternice, persistă și sunt însoțite de simptome precum febră sau amorțeala gâtului, ar fi cazul să mergi la medic. Astfel de simptome pot semnala meningita! De asemenea, durerile puternice de cap, mai ales în zona ochilor și a nasului, care se agravează când te apleci sau faci mișcări bruște, pot fi simptome ale sinuzitei.
Simți dureri în tot corpul
O răceală obișnuită nu cauzează dureri severe în tot corpul, dar gripa da. Această boală infecțioasă duce la dureri musculare puternice, obosealăși frisoane.
Mai multe detalii despre simptomele care ascund boli mai grave decât răceala pe CSID.