Simptomele diabetului de tip 2: Ce se întâmplă când nu îl tratezi și cum poate fi prevenit

Publicat: 12 06. 2019, 12:25
Afecțiunea (pe viață) se declanșează atunci când organismul nu mai produce destulă insulină sau nu poate răspunde la aceasta în mod corespunzător.

Aproximativ 80% din oamenii care suferă de diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, iar majoritatea urmează și un tratament medicamentos.

Doctorul Dawn Richards, de la VitalityHealth, un grup care se ocupă de educarea oamenilor în privința sănătății, a explicat diferite cauze care pot declanșa diabetul de tip 2, dar și cum poate fi prevenită boala.

„Ceea ce este îngrijorător este faptul că mii de oameni ar putea avea diabet și nu sunt conștienți de asta”,  a declarat doctorul.

„Este din cauza faptului că simptomele asociate cu boala sunt foarte greu de detectat sau sunt ușor de corelat cu alte boli. Ținând cont că nu există niciun leac pentru diabet, este foarte important să știi cum se manifestă simptomele și să-ți consulți medicul în legătură cu orice îngrijorări ai avea”, a continuat aceasta.

„Diabetul trebuie controlat în fiecare zi pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta complicații pe termen lung”, a sfătuit doctorul.

De asemenea, aceasta a oferit și top 5 sfaturi care contribuie la prevenirea apariției diabetului de tip 2:

1. Fii activ

Dacă îți pui mușchii la treabă și îi faci să lucreze mai mult, abilitatea lor de a folosi insulina și de a absorbi glucoza va crește.

Un program de 30 de minute de mișcare pe zi, în care să transpiri și să depui un efort mai mare, este ideal.

2. Mănâncă bine

Dacă urmezi o dietă de tip mediteranean sau un alt tip de dietă, dar sănătoasă, te poate ajuta să reduci riscul apariției diabetului.

De asemenea, este important și tipul de carbohidrați pe care îl consumi și, desigur, și cantitatea.

Concentrați-vă pe carbohidrații integrali în loc de carbohidrații bazați pe amidon, deoarece sunt bogați în fibre și, fiind digerați mai lent, te ajută să menți nivelul de zahăr din sânge mai echilibrat.

3. Menține-ți tensiunea la o valoare normală

Majoritatea oamenilor reușesc acest lucru cu ajutorul exercițiilor fizice, o dietă echilibrată și prin menținerea unei greutăți „sănătoase”.

4. Consumă mai puțin alcool

Consumul în exces de alcool poate conduce la o creștere nesănătoasă  în greutate și creștere tensiunii.

5. Nu mai fuma

Dacă fumezi, probabilitatea de a face diabet sau de a suferi de alte boli crește.

Simptome comune ale diabetului de tip 2:

– mersul prea des la toaletă, în special în timpul nopții;
– senzația de sete acută;
– oboseala neobișnuită;
– pierderea în greutate fără intenție;
– mâncărimile și iritațiile în zona genitală;
– vindecarea greoaie a tăieturilor sau a altor răni;
– vederea încețoșată.

Foto: Pixabay