Sistemul cardului de sănătate este din nou funcțional

Publicat: 15 02. 2016, 15:37

Prezent la evenimentul de inaugurare oficială a Compartimentului de primire pacienți al Institutului Clinic Fundeni, Ciurchea a explicat că duminică a apărut o defecțiune la sistemul cardului, la confirmarea serviciului.

„Începând de astăzi, ora 10,00, sistemul este online, funcționează. Aceste probleme apar pentru că este un sistem mamut, un sistem foarte mare și sunt defecțiuni inerente care apar în orice sistem informatic. Contractul de mentenanță în acest moment nu există, a expirat pe 15 decembrie. Anul trecut în august am organizat o licitație pentru această mentenanță, nu s-a prezentat nimeni. Am reluat toată procedura, am revizuit caietele de sarcini și acum sunt pe circuit. (…) Nici nouă nu ne convine această situație, dar facem tot ce putem pentru a o remedia. Pentru perioada când nu funcționează sistemul există varianta programului de 72 de ore când trebuie ridicate în aplicație serviciile și sigur că vor fi decontate”, a spus președintele CNAS.

El a mai explicat că nivelul decontărilor a scăzut de la intrarea în funcțiune a sistemului cardului național de sănătate. Astfel, anul acesta sunt mai puține decontări față de anul 2014, mai exact cu 1,4 milioane CNP-uri unice, de pacienți care accesau sistemul.

„Asta înseamnă un cost suficient de mare. Acești bani au fost folosiți în sistem, am introdus medicamente noi, am introdus programul de radioterapie care nu exista, am introdus un program de genetică pentru leucemii”, a declarat Ciurchea.

„Cardul întotdeauna trebuie să fie la pacient și nu la furnizor. În momentul în care găsim cardul la un furnizor de servicii medicale reziliem contractul din prima. Au fost două cazuri la Iași, mai sunt în lucru. Le facem publice pe toate la momentul respectiv”, a mai spus Ciurchea.

În ceea ce privește medicii de familie, el a spus că aceștia nu pot refuza un serviciu medical, dacă nu funcționează sistemul cardurilor de sănătate, deoarece există „varianta offline”.

În funcție de gravitate, unui medic de familie i se poate da avertisment sau i se poate rezilia contractul de muncă dacă refuză să ajute un pacient pe motiv că nu funcționează sistemul cardurilor de sănătate.

Ciurchea a amintit că sistemul cardului este monitorizat 24 de ore din 24, de către 35 de persoane, iar în momentul de față se analizează posibilitatea folosirii cardului de sănătate și în cazul copiilor.

„Pentru copii ne gândim să existe card sau obligativitatea părintelui de a prezenta cardul atunci când se duce cu copilul la consultație, acest lucru până la 14 ani. De la 14 ani, când are buletin, ne gândim să publicăm carduri pentru grupa de vârstă între 14 — 18 ani. În momentul de față, suntem în studiu și în analiză să vedem ce înseamnă benefic. Vom anunța la momentul în care vom lua o decizie”, a mai explicat președintele CNAS.