Situație de groază în spitale. Medic infecționist: „Nu vom putea şti câţi pacienţi cu COVID-19 aveau şi infecţii luate din spital”
Înainte de pandemia de coronavirus, spitalele din România (nu toate) au raportat primele 3 luni ale acestui an circa 3.500 de infecţii intraspitaliceşti, cele mai multe fiind pe secțiile ATI și cele de chirurgie, acolo unde pacienții sunt deja în stare gravă sau mult mai expuși riscului, în condițiile în care au deja organismul slăbit.
Spitalele din București nu au raportat infecții nici în acest an, nici anul trecut, potrivit INSP, însă spitalele din 41 de judeţe au fost raportate aproape 3.500 de infecţii intraspitaliceşti în primele 3 luni ale lui 2020.
Situație de groază în spitale: Infecțiile intraspitalicești, în plină „înflorire”
În aceste condiții, ne întrebăm cu ce s-au confruntat pacienții internați în spitale în timpul pandemiei de coronavirus, când SARS-CoV-2 este „sabia lui Damocles” care planează deasupra întregii țări.
„Nu cred că vom putea afla vreodată câte infecţii nosocomiale au fost la pacienţii care au decedat cu COVID-19!”, a declarat pentru Mediafax medicul infecţionist Andrei Rogoz.
Acesta susține că cifrele oficiale în ceea ce privește infecțiile intraspitalicești nu reflectă realitatea, numărul acestora fiind de fapt mult mai mare.
„Acele raportări nu s-au îmbunătăţit”
„Noi am plecat de la nişte valori infime raportate oficial, 0, 2%, înainte de Colectiv şi de scandalul care a mai readus în atenţia publicului această noţiune de infecţie nosocomială, după aceea s-a înregistrat o creştere până la 0.5%. O rată obişnuită raportată este de 5%! Microbi de spital contactaţi, foarte rezistenţi, pe parcursul unei internări, acele raportări nu s-au îmbunătăţit”, a mai explicat specialistul.
O altă problemă înregistrată în rândul bolnavilor de Covid: infecțiile nosocomiale. Beatrice Mahler: Managementul acestor pacienți trebuie să fie extrem de riguros
Managaerul Institutului Marius Nasta avertizează cu privire la existența unei alte probleme cu care s-ar putea confrunta bolnavii de COVID-19 internați în spital, și anume infecțiile nosocomiale. Infecțiile luate din spitale, reprezintă un risc pentru toate unitățile medicale și nu ocolește nici unitățile COVID.
„Infecțiile noscomiale reprezintă un risc pentru orice unitate spitalicească, pentru pacienții din orice instituție, din oricare colț al lumii. Este extrem de important, dacă vorbim de pacientul cu COVID-19 să monitorizăm permanent riscul de infectare cu floră asociată asistenței medicale. Acest proces trebuie să fie unul transparent, unul constant care înseamnă în final raportare și monitorizare, prin aceste măsuri oferind siguranța unui act medical de calitate”, a explicat Beatrice Mahler.