Prima pagină » Sănătate » SJ Buzău a cumpărat 42 de cititoare de carduri, în timp ce SJ Focșani a achiziționat 70

SJ Buzău a cumpărat 42 de cititoare de carduri, în timp ce SJ Focșani a achiziționat 70

SJ Buzău a cumpărat 42 de cititoare de carduri, în timp ce SJ Focșani a achiziționat 70
Spitalul Județean Buzău a achiziționat 42 de cititoare de carduri, în timp ce Spitalul Județean "Sfântul Pantelimon" din Focșani a cumpărat 70 de astfel de cititoare, în niciunul dintre cele două cazuri nefiind organizate licitații

Conducerea Spitalului Județean Buzău a achiziționat, din luna ianuarie 2015, un număr de 42 de cititoare de carduri, valoarea unui astfel de aparat fiind de 200 de lei, spune purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Adriana Bratosin.

„Spitalul Județean Buzău a achiziționat din luna ianuarie 42 de cititoare de carduri, valoarea unui astfel de cititor fiind de 200 de lei, valoarea totală fiind de 8.400 de lei. Fiind vorba despre o sumă mică, nu a fost nevoie de licitație, s-a făcut testare de piață”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin.
La Spitalul Județean „Sfîntul Pantelimon” din Focșani s-au cumpărat 70 de cititoare de carduri, nici în acest caz nefiind făcută licitație.

„Am achiziționat 70 de cititoare de carduri. Ele au început deja să fie montate in cabinetele medicilor. Au fost cumpărate prin cerere de ofertă la cel mai mic preț de pe piață. Costul unui cititor a fost de 35 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Focșani, Alina Cosma.

Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie. Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistența medicală primară si in asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului național de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitățile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale. În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigații paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigațiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea și externarea din spital, cu următoarele excepții: la internare dacă este o urgență medico-chirurgicală și în caz de transfer de la un spital la altul.

Spitalele care la 1 mai nu vor putea valida serviciile medicale prin card, întrucât nu și-au achiziționat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate să acorde consultații sau să interneze pacienții care prezintă cardul de sănătate sau o adeverință, spune ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul atenționează că spitalele vor fi obligate să acorde asistență medicală pacienților care prezintă card sau adeverință, chiar dacă sistemul de validare nu este funcțional.

Citește și