SOLUȚII există. Cum să ai grijă la ALIMENTAȚIA copiilor de SĂRBĂTORI
Ce putem face la reuniunile cu familia când, cel mai probabil, rudele îi vor da celui mic ciocolată, sarmale sau cozonac pentru că se uită cu poftă? Dr. Iulia Balint, medic pediatru, ne dezvăluie care sunt variantele sănătoase pentru copii.
CSÎD: Ce facem cu rudele care îi mai dau din când în când copilului sarmale, cozonac sau ciocolată?
Dr. Iulia Balint: În primul rând, trebuie să știm că absolut orice se poate găti așa încât să fie sănătos pentru copii de orice vârstă, chiar și cei sub un an, dar nu sub 6 luni. Rețete există. Sarmale fără afumătură, cu carne slabă tocată de noi în casă la care nu s-au călit ingredientele, pot fi consumate și de către copii. Există rețete de cozonac fără zahăr, fără cacao. Sunt și rețete de ciocolată bune chiar și pentru bebeluși peste 6 luni. Se combină avocado cu puțin carob și gata ciocolata. Așa că dacă avem variantele baby-friendly ale acestor preparate tradiționale nu există scuza că micuții poftesc. Ideal ar fi să gătim cu toții sănătos și să mâncăm sănătos toată familia. Avocado în loc de maioneză în salata boeuf aduce un plus de grăsimi sănătoase. Să evităm oul crud care este un risc la orice vârstă. Discuția se poate lungi, este nevoie de o reeducare alimentară a familiilor în România. Desigur, dacă necunoscuții în parc oferă dulciuri din comerț, chipsuri etc. cred că putem să plecăm de acolo fără să îi dăm copilului mâncare nesănătoasă.
De unde cumpărăm carnea pentru copii
CSÎD: Un alt subiect care preocupă mulți părinți este – cum să alegem carnea pentru copilul mic?
Dr. Iulia Balint: Eu recomand să se citească eticheta înainte. După părerea mea, mai bine cumpărați produse locale decât produsele importate de la mare distanță. De exemplu, o carne bio a cărui animal a crescut în țara X, sacrificat și tranșat în țara Y, adusă și ambalată în România nu este cu nimic superioară unei cărni al cărui animal a crescut pe pășune la noi, sacrificat, tranșat, ambalat și vândut aici. Același lucru este valabil la fructe și legume. Local versus de sezon, versus distanță mare. Prefer să cumpăr local. Și la noi au apărut foarte multe ferme mici și magazine online de unde ne putem aproviziona cu carne, ouă, lactate, legume fructe crescute responsabil.
Citește continuarea pe CSID!
Foto: Hepta