Potrivit lui Torbjörn Ã…kerstedt, un profesor de neuroștiință implicat în studiu „rezultatele dau de înțeles că somnul scurt din timpul săptămânii nu reprezintă un risc de mortalitate, dacă este combinat cu un somn mediu sau lung în timpul weekend-ului.Asta sugerează că somnul scurt din timpul săptămânii poate fi compensat în timpul weekend-ului, și că asta nu are implicații asupra mortalității.”
Studiul a mai concluzionat că persoanele peste 65 de ani au durate de somn similare și în cursul săptămanii, și în weekend.
„Am observat și că participanții mai vârstnici sunt ‘bine odihniți’, în timp ce tinerii, cu siguranță, nu sunt ‘bine odihniți’. Interpretarea noastră a acestui lucru este și că nevoia de somn se reduce odată cu vârsta”.
Studiul, publicat în Journal of
Sleep Research, a fost realizat cu ajutorul datelor a 30.000 de subiecți, colectate pe o perioadă de 13 ani. Limitările lui vin din faptul că cercetătorii și-au întrebat participanții despre obiceiurile legate de somn doar o dată.
„Oamenii își schimbă durata de somn dea lungul timpului. Astfel că rezultatele noastre ar putea subestima riscul”, a spus Torbjörn Ã…kerstedt.
Pentru conceperea studiului, cercetătorii au luat în calcul nu doar durata somnului, ci și factori precum indexul masei corporale, educația, sexul, activitatea fizică, bolile (mai ales cele grave) sau utilizarea de somnifere. Au mai luat în calcul fumatul, consumul de alcool și cel de cafea, precum și statutul ocupațional.