Să te trezești dimineața, la ora 6, este cel mai prost moment al săptămânii. Mai ales când știi că trebuie să faci naveta până la serviciu și știi că trebuie să ajungi la ora 8.
Potrivit medicilor, efectele unei astfel de rutine pot fi îngrijorătoare.
James Leinhardt, expert pe sănătate, a declarat pentru Metro că există o concepție greșită privind „magia celor opt ore de somn”.
„Pentru majoritatea oamenilor, opt ore este nerealist… nici măcar unul din cinci oameni nu reușeșc să atingă opt ore. Principalul lucru pe care ar trebui să vă concentrați este calitatea somnului, nu cantitatea. Dacă ai un somn de noapte de bună calitate, nu ar trebui să conteze dacă te trezești la 6 dimineața sau dacă ai opt ore întregi în fiecare noapte”.
Somnul de proastă calitate îți epuizează corpul foarte repede.
Dr. Anita Raja, medic și consultant în sănătate la BBC Morning Live, declară că lipsa somnului poate fi dăunătoare sănătății.
„Corpul nostru produce proteine numite citokine care ne protejează împotriva infecțiilor și bolilor (…). Somnul de slabă calitate face ca 23 – 45% din populație să piardă mai mult de două săptămâni de lucru din productivitate anual. Un creier obosit este ca un mușchi obosit care pur și simplu nu poate alerga la maraton până nu se odihnește suficient de bine. Somnul permite creierului să se reîncarce pentru ziua următoare”.
Dacă contractați germeni sau o boală, aceștia permit sistemului dumneavoastră imunitar să-și monteze o apărare. Mai multe citokine pot duce la inflamație în exces și afecțiuni precum boli autoimune.
Anita explică că somnul poate ajuta la consolidarea amintirilor. Cu cât dormim mai bine, cu atât avem mai multe șanse să ne păstrăm amintirile cele mai frumoase, precum cele de la o întâlnire romantică reușită sau o vacanță de poveste.
„Procesul de formulare a memoriei se bazează pe trei piloni principali. Unu, dobândirea memoriei, doi, consolidarea memoriei, apoi rechemarea memoriei.
Prin urmare, dacă nu dormi suficient, amintirile nu pot fi consolidate, ceea ce înseamnă că devin greu de amintit.
Citește și: Vlad Ciurea dezvăluie ora ideală pentru SOMN. „Nu știm să ne odihnim”