Prima pagină » Sănătate » Sorina Pintea face anunțul: În România sunt 37 de pacienți care așteaptă un donator compatibil

Sorina Pintea face anunțul: În România sunt 37 de pacienți care așteaptă un donator compatibil

Sorina Pintea face anunțul: În România sunt 37 de pacienți care așteaptă un donator compatibil
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus, vineri, că în 2019, peste 6.000 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, acesta însumând până acum 66.000 de oameni.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că în 2019 peste 6.000 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

„De fiecare dată când se organizează o activitate de genul acesta, mă gândesc că este un pas înainte pentru pacienții noștri. (…) Anul acesta, în 2019, peste 6.000 de semeni ai noștri s-au înscris în acest registru național. Avem în acest moment peste 66.000 de oameni înscriși, asta înseamnă 66.000 de șanse la viață pentru pacienții cu afecțiuni hematopoietice”, spune ministrul.

Ea a precizat faptul că importanța creșterii numărului persoanelor înscrise în acest registru este direct proporțional cu șansa la o nouă viață, în prezent, în România, fiind 37 de pacienți care așteaptă un donator compatibil.

„Cu cât numărul persoanelor înscrise în registru crește, cu atât și șansele acestor 37 de persoane cresc. Poate părea ciudat, pentru restul populației 37 este un număr mic. Dar la nivelul nostru, 37 nu este un număr. Sunt 37 de vieți care așteaptă o șansă”, informează Pintea.

„Acești pacienți sunt numiți în literatura de specialitate , eu aș spune că sunt . Pentru 210 pacienți nu s-a găsit donator compatibil nicăieri în lume. Pentru 70 s-a găsit un singur donator compatibil, dar din păcate, a fost prea târziu pentru ei”, a completat ministrul.

Ea a declarat și faptul că în ciudat faptului că mai sunt multe de făcut pentru sistemul de sănătate din România, „sistemul salvează din ce în ce mai multe vieți și asta cred că este extraordinar de important”.

„Am avut întâlniri cu cei care au plecat, cu cei care au ales să plece (din țară, n.r) și care își doresc să revină și care mi-au spus că ei de acolo, din Diaspora, pentru că vorbesc de o întâlnire pe care am avut-o recent, apreciază și susțin ceea ce medicina din România face în acest moment”, a completat aceasta.

Ministrul Sănătății a adus lămuriri suplimentare și în privința stadiului în care se află exportul paralel și rezolvarea problemei crizei de medicamente.

„Aceste Proiect de Ordin este în dezbatere publică. Am spus că prin acest proiect, încercăm să luăm o măsură temporară, care nu rezolvă problema discontinuității medicamentelor. Situația nu este dramatică, dar poate deveni. Spuneam că avem în acest moment 12 medicamente pe discontinuitate pe care le vom aduce pe nevoi speciale. Din aceste 12, trei au intrat deja în țară, dar dacă nu luăm măsuri, în trei luni de zile putem să ne trezim că o să avem 47 de medicamente sau 65 peste trei luni pe discontinuitate”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătății a mai spus că, atât discutarea taxei de clawback, cât și politica de prețuri vor merge în paralel cu deciziile ce vor fi adoptate.

Autor

Citește și