Medicii atrag atenția că mulți pacienți, care au suferit de Covid, prezintă simptome specifice, chiar și după trei ani de la infectare. Problemele cognitive, ceața cerebrală, depresia sau anxietatea sunt câteva dintre afecțiunile ce se regăsesc la cei care au fost diagnosticați cu Covid.
Chiar dacă pandemia a trecut, mulți continuă să resimtă consecințele modului în care infecția cu Sars-Cov-2 le-a afectat organismul. Specialiștii au observat la pacienții, care au necesitat spitalizare din cauza virusului, că aceștia suferă în continuare de probleme de sănătate, precum ceaţa cerebrală, unii dezvoltând simptome mai severe şi chiar noi după 12 luni.
În timp ce simptomele la unii pacienți cu Covid lung s-au ameliorat, o proporţie substanţială aveau încă probleme cognitive doi până la trei ani mai târziu. Aceștia s-au confruntat, de asemenea cu simptome de depresie, anxietate şi oboseală.
Studiile au arătat că 47% dintre cei care au suferit de Covid se confruntă cu depresia, 40% au acuzat stări de oboseală şi 27% dintre paciențiii vindecați suferă și acum de anxietate (27%)
„Ceea ce ştiam deja înainte de a face studiul era că Covid-19 a fost asociat cu un risc mai mare de probleme cognitive, depresie şi anxietate în comparaţie cu alte infecţii respiratorii”, a declarat dr. Max Taquet, un autor al studiului de la Universitatea din Oxford. „Am constatat că în cohorta noastră a existat o povară neuropsihiatrică substanţială la doi până la trei ani”.
De asemenea, una din patru persoane din cadrul studiului şi-a schimbat ocupaţia după ce a contractat virusul, deoarece nu mai puteau face faţă cerinţelor cognitive.
Cei care au avut o formă severă de Covid au prezentat tulburări ale sistemului congnitiv
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul persoanelor care suferă de Covid continuă să crească, 2 milioane de persoane din Anglia şi Scoţia prezentând acum simptome. Conform unui studiu recent, ceaţa cerebrală pe care mulţi o raportează este echivalentă cu o scădere de şase puncte a IQ-ului.
FOTO: Pixabay