Spitalul Județean de Urgență și Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, care a fost redeschis și separat de cel dintâi în luna iulie, vor primi fiecare un tarif pe caz de 1.800 de lei, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
Proiectul de ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind stabilirea sumelor minime contractate de spitale cu casele de asigurări de sănătate pentru serviciile de spitalizare continuă pentru pacienți acuți se află în dezbatere publică până pe 29 septembrie.
Proiectul stabilește, printre altele, tariful pe caz ponderat (TCP) pentru Spitalul Județean de Urgență Tg. Mureș și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș, după redeschiderea acestuia din urmă și desprinderea lui de spitalul județean.
Tariful pe caz ponderat repezintă banii pe care îi decontează casa de asigurări de sănătate spitalului pentru un bolnav în funcție de complexitatea cazului comparativ cu celelalte cazuri.
În acest sens, se propune ca Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, spital care asigură conducerea operativă a unităților funcționale, să aibă în continuare un TCP de 1.800 de lei, iar Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, un TCP tot de 1.800 de lei, având în vedere că este singurul dintre institutele de boli cardiovasculare care realizează activitatea de transplant cardiac.
Totodată, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București a solicitat majorarea TCP deoarece „desfășoară o activitate specifică, cu un grad ridicat de complexitate”. Astfel, potrivit proiectului citat, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București ar urma să primească un TCP majorat de la 1.444 de lei la 1.660 de lei.
Spitalele sunt plătite în 2013, pentru prima dată, în funcție de clasa în care se află, astfel încât tarifele pentru un caz să nu fie mai mici în unitățile sanitare de gradul I față de cele de gradul IV, a declarat, în 8 ianuarie, pentru MEDIAFAX ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.