„Am lansat astăzi (luni – n.r.) testarea voluntară pentru infecția cu hepatita C, pentru înregistrarea datelor în Registrul național al infecțiilor determinate de virusurile hepatice. Registrul național are înscriși 35.282 de pacinenți testați pentru virsul hepatic C. Dintre aceștia, 1.932 au fost găsiți HCV pozitiv, adică 5,48 la sută. Acum, pacienții completează un chestionar. Dacă se încadrează într-una dintre categoriile menționate, intră în screaning. Nu înseamnă că în screaning vor intra 20 de milioane de oameni. În fiecare județ sunt câte nouă medici implicați în program”, a prof. dr. Adrian Streinu Cercel, la evenimentul de lansare a testării voluntare în Capitală, la care au participat și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Streinu Cercel a precizat că orice persoană care vrea să facă acest test va răspunde la mai multe întrebări. „În Capitală, în cortul de la Piața Universității, testăm numai persoanele la risc”, a mai spus managerul Institutului „Matei Balș”.
O persoană care acceptă să fie testată răspunde la mai multe întrebări, iar dacă dă cel puțin un răspuns afirmativ, va fi trimis la un medic specialist. „Oamenii sunt întrebați dacă au făcut transfuzii de sânge înainte de 1992, intervenții stomatologie ample, intervenții chirugicale, dacă au contacte sexuale întâmplătoare, tatuaje și piercinguri, dacă folosesc în comun obiecte de igienă personală sau dacă administrează intravenos droguri sau etnobotanice. Dacă testul este pozitiv, atunci pacientul este trimis la infecționist sau gastroenterolog. Doar prezența virusului nu înseamnă că persoanele sunt și bolnave. 20% din pacientii care fac infecția cu virusul hepatitic C se vindecă spontan, iar 80% rămân purtători cronici ai acestui virus”, a adăugat Streinu Cercel..
Primarul general Sorin Oprescu a promis că va pune la dispoziție și alte locuri pentru testare. „Este un semnal ca să ne îndreptăm către prevenție – depistarea purtătorului sănătos și, apoi, tratamentul. Foarte bine că programele reapar. Sprijinim programele Ministerului Sănătății. Pot fi o mie de corturi, pot fi și zece corturi. Nu asta conteză, ci programul de prevenție, pentru că noi ne aflăm, după cum spune OMS, într-o aparentă stare de sănătate”, a adăugat Oprescu.
„Și dacă și alți primari se vor implica, chiar dacă nu sunt medici, atunci tot mai mulți oameni vor fi testați gratuit în acest program”, a spus, la rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul a adăugat că vor fi bani pentru tratamentul celor care vor fi depistați cu virusul hepatitei C. „Acum nu avem liste de așteptare la tratamentul cu Interferon. Sunt peste 5.000 de pacienți în evidențele CNAS. pentru tratamentul virusului hepatic C”, a mai spus Bănicioiu.
Hepatita C, numită și „ucigașul tăcut al secolului XX”, este o boală infecțioasă care, nepistată la timp, poate duce la cancer al ficatului.