În încercarea de a găsi un elixir al tinereții, oamenii de știință de la Universitatea Oxford au descoperit că o specie de cârtiță din estul Africii, cârtița cheală, este deosebit de longevivă.
Această specie de cârtiță trăiește în deșert, unde s-a adaptat de minune la condițiile vitrege. Viețuitoarele pot mânca plante otrăvitoare, sunt reezistente la cancer și suportă foarte bine temperaturi extrem de ridicate.
Cercetătorii spun că această specie de cârtițe are 93% din materialul genetic identic cu cel al oamenilor cu cele ale oamenilor. The Sun scrie că aceste animale trăiesc aproape 30 ani, de 10 ori mai mult decât alte specii de rozătoare.
În aceste condiții, oamenii de știință sunt de părere că secretul longevității acestei specii se ascunde în gene, în condițiile în care cârtițele chele se pot reproduce până în ultima clipă a vieții lor, arată mereu tinere, au o structură a oaselor foarte puternică și prezintă un risc scăzut de a suferi de afecțiuni care afectează creierul, precum demența.
În urma acestor descoperiri, experții vor încerca să identifice „secretul” vieții lungi și sănătoase a cârtițelor și să folosească descoperirea pentru fabricarea unui leac cu ajutorul căruia oamenii pot trăi până la 200 de ani.