Anticorpi rezistenți la turbare au fost descoperiți într-un grup izolat de persoane din Amazonia peruană, ce par dotate cu o rezistență naturală la această boală letală, relatează AFP.
Această descoperire s-a făcut prin analiza unor probe de sânge de la șase persoane, care au spus că nu li s-a administrat niciodată vaccinul antirabic. Aceste probe arătau existența unor „anticorpi ce neutralizează virusul care provoacă turbarea”.
Astfel s-a demonstrat, pentru prima dată, că există persoane imune la rabie, iar această componentă a sistemului lor imunitar ar putea fi folosită de oamenii de știință pentru a dezvolta noi tratamente contra bolii.
„Într-o majoritate covârșitoare a cazurilor de contaminare, turbarea este mortală”, a spus doctorul Amy Gilbert, principala autoare a studiului, publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.
Rezultatele arată că poate exista o rezistență naturală sau o reacție mai puternică a sistemului imunitar în anumite comunități, care sunt expuse regulat riscului de a se îmbolnăvi, a mai spus Gilbert.
„Ceea ce ne îndreptățește să credem că pot exista modalități de a dezvolta tratamente eficiente, pentru a salva vieți în părți ale lumii unde turbarea este în continuare o cauză a deceselor”, a concluzionat aceasta.
Cercetarea a fost realizată în două comunități izolate din Peru, Truenococha și Santa Marta, unde cazurile de infectare letală, prin mușcătura liliecilor, sunt frecvente. Au fost luate probe de sânge de la 63 de persoane, dintre care șapte aveau acești anticorpi, însă una dintre ele avea făcut vaccinul antirabic.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 55.000 de persoane mor anual în lume din cauza rabiei.
Mușcătura de liliac reprezintă principala cauză a deceselor în SUA și Canada, în timp ce în Australia, America Latină și Europa de Vest turbarea transmisă de micul animal zburător este considerată o amenințare la adresa sănătății publice.
Perioada de incubație a bolii variază de la o săptămână la un an. Cei contaminați mor din hemoragie cerebrală, criză cardiacă sau paralizarea generalizată.