STUDIU. Bărbații au „instincte materne” la fel de dezvoltate ca femeile

Publicat: 30 07. 2014, 17:55
Actualizat: 27 03. 2019, 01:41

Se spune frecvent că între mamă și copil există o legătură specială, care nu se poate compara cu altele, inclusiv cu cea fomată de micuț cu tatăl lui, în ciuda calităților paterne.

Însă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon arată că, de fapt, tații pot forma cu copilul o legătură la fel de puternică, mai ales dacă mama este absentă.

Această descoperire impune o reevaluare a rolului pe care tații îl pot juca în dezvoltarea copiilor.

Autorii studiului spun că, atunci când mama este absentă – de exemplu, în urma unui divorț -, tatăl își asumă atât rolul matern, cât și cel patern.

„Modificările care au apărut la nivel cultural și social au dus la o creștere a nivelului de implicare a bărbaților în îngrijirea copiilor”, a spus profesorul Sarina Saturn, coordonator al studiului.

Familiile din epoca noastră sunt structurate variat și din ce în ce mai mulți oameni joacă roluri neconvenționale în creșterea copiilor.

Pentru realizarea acestui studiu, părinților voluntari le-au fost scanate creierele în timp ce urmăreau înregistrări video în care erau prezentați interacționând cu copiii lor.

În timpul acestei activități, două sisteme din creier erau stimulate: rețeaua emoțională și procesarea mintală.

Bărbații care jucau un rol secundar în creșterea copiilor, după mamă, reacționau emoțional mai puțin decât partenerele de viață.

Bărbații care își creșteau singuri copiii reacționau emoțional la fel de intens ca mamele, iar, în același timp, manifestau gândirea critică a taților care jucau un rol secundar în îngrijirea micuților. Acest lucru înseamnă că jucau un dublu rol, atât al mamei, cât și al tatălui.

Descoperirile pot fi importante, de exemplu, în cazul divorțurilor, unde bătăliile pentru custodii sunt adesea câștigate de mame.