STUDIU. Bărbații care beau 7 cești de ceai pe zi, predispuși la cancer de prostată
Bărbații care beau mult ceai sunt predispuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer de prostată. Aceasta este concluzia oamenilor de știință de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, care au constatat că bărbații care beau peste șapte cești de ceai pe zi prezintă un risc cu 50% mai mare de a fi diagnosticați cu această afecțiune, spre deosebire de cei care beau zilnic doar trei cești de ceai sau mai puțin.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanții au monitorizat timp de 40 de ani peste 60.000 de bărbați, care la începutul cercetării erau perfect sănătoși, notează Daily Mail.
Chiar dacă studii anterioare arătau că ceaiul este benefic sănătății, cercetătorii britanici doresc ca prin aceste constatări să tragă un semnal de alarmă, mai ales în rândul bărbaților care beau ceai în exces.
Doctorul Kashif Shafique, coordonatorul studiului, a vrut să studieze posibilele cauze ale cancerului la prostată, iar în 1970 a început sa analizeze și influența teinei, o substanță care abundă în ceai, asupra organismului. Datele obținute în urma mopnitorizării au arătat că 6,4% dintre voluntarii implicați în cercetare care beau foarte mult ceai au dezvoltat, în ultimii 37 de ani, cancer la prostată.
Dr. Shafique a precizat că studiile anterioare nu au evidențiat o legătură directă între consumul de ceai și cancerul de prostată. „Nu știm, încă, dacă ceaiul în sine este cel vinovat, ori dacă consumatorii de ceai au un stil de viață mai sănătos, trăiesc mai mult și ajung la vârsta la care un diagnostic de cancer de prostată este comun”, a declarat coordonatorul studiului.
Savantul a mai spus că bărbații care obișnuiesc să bea ceai consumă mai puțin alcool, sunt mai puțin expuși riscului de a fi obezi, iar nivelul de colesterol este în limitele normale.
„Chiar și cu aceste rezultate pozitive, studiul nostru a evidenția, cu certitudine, că există un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată în rândul bărbaților care fac exces în consumul de ceai negru sau verde”, a conchis medicul de la Universitatea din Glasgow.