STUDIU. Bebelușii tratați cu antibiotice riscă să sufere de obezitate
Bebelușii sub șase luni care au fost tratați cu antibiotice prezintă un risc crescut să sufere de obezitate odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință americani de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din New York, notează AFP.
„Se crede de obicei că obezitatea este un fapt datorat în mare parte unui regim alimentar nesănătos și a unui stil de viață sedentar, dat tot mai multe studii demonstrează că lucrurile sunt mai complicate”, spune Leonardo Trasande, co-autor al studiului.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat utilizarea antibioticelor la 11.532 copii născuți la Avon (Marea Britanie), în 1991 și 1992. Ei au descoperit că bebelușii cărora li se administraseră antibiotice în primele cinci luni de viață cântăreau mai mult decât ceilalți copii. Diferența de greutate era mică între 10 și 20 de luni, dar a crescut apoi și, la trei ani și două luni, la copiii care luaseră antibiotice când erau bebeluși șansele să fie supraponderali erau mai mari cu 22%. În schimb, copiii care luaseră antibiotice după vârsta de cinci luni nu prezentau diferențe semnificative de greutate față de ceilalți.
„Microbii prezenți în intestine ar putea juca un rol important în felul în care abordăm caloriile. Expunerea la antibiotice, mai ales la o vârstă foarte fragedă, ar putea distruge anumite bacterii care influențează felul în care asimilăm hrana în corp – și care, altfel, ne-ar face să rămânem slabi”, a punctat Trasande.
Datele obținute au mai arătat că micuții care fuseseră tratați cu antibiotice după vârsta de cinci luni nu prezentau diferențe semnificative de greutate față de ceilalți.
„Crescătorii de animale știu de multă vreme că antibioticele sunt bune să facă vaci mai mari, care pot fi vândute apoi în câștig. ‘Chiar dacă trebuie să mai facem cercetări pentru a ne confirma descoperirile, acest studiu, desfășurat cu multă seriozitate, sugerează faptul că antibioticele influențează luarea în greutate, îndeosebi la copii”, menționează Jan Blustein, cercetătoare la universitatea mai sus menționată.