STUDIU. Berea ajută la prevenirea pietrelor la rinichi
Persoanele care beau bere prezintă un risc scăzut să dezvolte pietre la rinichi. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Departamentul de Nutriție al Școlii Publice de Sănătate Harvard.
Savanții precizează că acest efect apare doar în cazul în care berea este băută în cantități moderate. Datele obținute în urma studiului au arătat că includerea în dietă a acestei băuturi diminuează cu 21 de procente predispoziția la pietre la rinichi, datorită efectului diuretic și continutului mare de apă.
Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu în care au verificat relația dintre 21 de băuturi diferite și riscul de apariție al pietrelor la rinichi. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 45.289 bărbați, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi și nici nu au avut vreodată.
Studiul s-a desfășurat pe durata a 6 ani și, dintre toate băuturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea apariției pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducând cu până la 21% riscul apariției calculilor renali.
„Baută în cantități moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării depozitelor de calciu în rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu săruri și alte minerale se transformă în cele din urmă în pietre localizate la nivelul rinichilor. Berea poate interveni saluta însă în această evoluție, dându-le încă un motiv de bucurie iubitorilor acestei băuturi.” declară Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
În cadrul studiului cercetatorii au luat în considerare factori precum vârsta, aportul alimentar de calciu, proteine animale și potasiu, regiunea geografică, profesia și consumul total de lichide, dar și consumul de băuturi specifice. Pe lista altor băuturi care micșorează riscul apariției pietrelor la rinichi se numără cafeaua – 10%, cafeaua decofeinizată – 10%, ceaiul – 14%, dar și băuturi care măresc riscul apariției, cum ar fi sucul de mere sau cel de grepfruit.