STUDIU. Berea reduce incidența bolilor de inimă

Publicat: 19 06. 2012, 19:00
Actualizat: 29 09. 2012, 16:56

Persoanele care beau un pahar de bere pe zi prezintă un risc cu 31% mai mic de a suferi de boli de inimă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Laboratoarele Fondazione di Ricerca e Cura „Giovanni Paolo I,” din Italia, ale cărui rezultate au fost publicate de European Journal of Epidemiology.

Mai mult, alte cercetări recent efectuate în paralel în Cehia și Australia reconfirmă aceste rezultate și leagă consumul moderat de bere de reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare.

Cercetarea realizată de oamenii de știință italieni a inclus analiza a 16 studii efectuate pe mai mult de 200.000 de participanți. Cercetătorii au observat că persoanele care consumau un pahar de bere pe zi prezentau un risc de a dezvolta boli de inimă cu 31% mai redus decât cele care obișnuiau să nu bea această băutură.

„Rezultatele studiului sunt îmbucurătoare pentru iubitorii de bere, cărora li se reconfirmă practic un beneficiu pe care consumul moderat de bere îl are: scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. Datorită compoziției sale, berea, băută însă cu moderație, poate crește cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel încât riscul apariției bolilor coronariene se reduce”, declara medicul nutriționist Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutritie.

Cercetatorii au identificat de asemenea și alte calități ale berii care nu se regăsesc în cazul altor băuturi alcoolice. Berea conține carbohidrați, potasiu, magneziu și vitamine de tip B, inclusiv acid folic. Astfel, un pahar de bere pe zi, de 330 de mililitri, oferă peste 15% din doza zilnică recomandată a acestor substanțe.

Studii paralele desfășurate în Australia și Cehia leagă, de asemenea, consumul moderat de bere de scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă. Pentru a ajunge la această concluzie, experții au monitorizat 3.000 de persoane timp de 10 ani. În acest interval de timp savanții au descoperit că iubitorii de bere prezentau un risc de îmbolnăvire cu peste 20% mai mic față de cei care nu au băut bere.

Datele studiului realizat în Cehia arată că persoanele cu cel mai mic risc de a suferi un atac de cord beau între 4 și 9 litri de bere pe săptămănă, adică între 7 și 15 pahare pe săptămâna, înscriindu-se astfel în limitele unui consum de bere moderat.