Potrivit unui studiu privind rata decesului și bolile de inimă, dietele foarte sărace în sare ar putea fi mult mai puțin benefice pentru sănătate decât credeau experții. Chiar mai mult, astfel de diete ar putea fi un important factor de risc.
Celălalt studiu, despre efectele tensiunii arteriale, arată că persoanele cu o dietă ce include un consum moderat de sare nu au avut niciun beneficiu legat de starea de sănătate după ce au redus aportul de sare în organism, comparativ cu efectele observate asupra persoanele a căror dietă presupunea un aport mărit și care au redus consumul.
„Anterior, se credea că beneficiile pentru sănătate cresc direct proporțional cu reducerea consumului de sare. Aceste două studii arată că există un nivel optim al consumului și că mai puțin nu este în mod obligatoriu mai sănătos”, a declarat, pentru Reuters, doctorul Andrew Mente de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada, principalul autor al studiului legat de tensiunea arterială.
Pe de altă parte, un al treilea studiu efectuat de o echipă internațională susține teoria clasică potrivit căreia există o legătură directă între un cosum redus de sare și o mai bună stare de sănătate și nu a găsit nicio dovadă că un nivel foarte scăzut al sodiului în organism ar fi periculos.
Însă un lucru este susținut de concluziile tuturor celor trei cercetări: sarea, în cantități mari, face rău. Nivelul crescut de sare în alimentație contribuie la creșterea tensiunii arteriale, infarct, probleme ale rinichilor, atacuri cerebrale și disfuncționalități cardiace.
Toate cele trei studii au fost publicate în ediția din 14 august a New England Journal of Medicine.
La nivel mondial, aportul zilnic de sodiu în organism este între trei și șase grame, ceea ce înseamnă 7,5 până la 15 grame de sare. Valorile sunt mult peste recomandarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății și alte organisme specializate, care se situează între 1,5 și 2,4 grame de sodiu pe zi.
Bogdan Enache, [email protected]