STUDIU. Cât de indicat este să ai un animal de companie în casă atunci când ai un copil

Publicat: 10 07. 2012, 20:34
Actualizat: 10 07. 2012, 20:34

Câinii și pisicile ar putea avea efecte benefice în ceea ce privește starea de sănătate a copiilor, afirmă autorii unui studiu european recent, informează huffingtonpost.com.

Potrivit acestui studiu, publicat în revista Pediatrics, copiii care trăiesc într-o casă în care există un animal de companie în timpul primului lor an de viață au șansa de a fi mai sănătoși decât aceia care trăiesc într-o locuință în care nu există un animal de companie.

„Expunerea bebelușilor la animalele de companie în primele lor luni de viață poate să stimuleze sistemul lor imunitar care funcționează apoi mai bine când luptă contra infecțiilor”, a declarat pentru Los Angeles Times medicul Danielle Fisher de la St. John’s Health Center din orașul californian Santa Monica.

Astfel, copiii care au un câine în primul lor an de viață au cu 31% mai puține infecții la nivelul tractului respirator în comparație cu copiii care trăiesc într-o casă în care nu există un câine.

Copiii din familiile cu câini de companie au și mai puține infecții la nivelul urechii – cu 44% mai puțin – și au nevoie de mai puține antibiotice atunci când se îmbolnăvesc.

Pisicile prezintă și ele câteva efecte benefice asupra stării de sănătate a copiilor, însă acestea nu sunt la fel de importante precum acelea generate de câini.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 397 de copii din Finlanda, care au fost monitorizați de la naștere și până când au împlinit vârsta de un an. Familiile au raportat frecvența contactului pe care bebelușii îl aveau cu animalele de companie – câini și pisici, în acest caz – în fiecare săptămână.

ABC News a raportat recent existența unei legături între durata de timp petrecută de animalele de companie în interiorul locuințelor și efectele benefice ale acestora asupra copiilor.

Copiii care trăiesc în case în care câinii petrec mai puțin de șase ore pe zi prezintă cel mai mic risc de probleme respiratorii. Autorii studiului cred că acest lucru se datorează faptului că animalele care stau mai puțin în casă fac mai puțină mizerie în locuință. Expunerea la mizerie duce la o expunere mai mare la diverse tipuri de bacterii, iar acest fapt întărește sistemul imunitar.