STUDIU. Cât te ajută băuturile energizante să fii în formă
Promit să dea energie, pentru a rezista mai mult timp antrenamentelor de la sală, și chiar să hidrateze, dar în realitate băuturile energizante, destinate sportivilor, pot face mai mult rău decât bine. Aceasta este concluzia oamenilor de știință de la Oxford și de la Harvard, care au analizat conținutul a 104 astfel de produse, printre care se numărau și milk-shake-urile cu proteine, notează Daily Mail.
În urma analizelor de laborator, experții au constatat că o parte din mărcile acestor tipuri de băuturi au un conținut ridicat de zahăr, astfel că îngrașă și deshidratează.
Experții recomandă persoanelor care obișnuiesc să se hidrateze cu aceste băuturi să le evite, deoarece în exces, ele pot duce la apariția hipernatremiei, o afecțiune care reprezintă creșterea valorii sodiumului plasmatic din organism peste limita admisă. Hipernatrimia apare în urma eliminării masive de lichide din organism.
Daily Mail notează că industria băuturilor energizante destinat sportivilor este încurajată inclusiv de sportivi de performanță, care de-a lungul timpului au apărut pe micile ecrane și au vorbit despre aceste produse ca fiind unele miraculoase.
Savanții avertizează că, dincolo de spoturile publicitare și de reclama agresivă din acest domeniu, nu există dovezi concludente care să demonstreze faptul că un produs alimentar are un astfel de efect asupra organismului uman. Ba mai mult, aceștia spun că milk-shake-urile cu proteine au același efect asupra corpului ca și un pahar de lapte.
Specialiștii în nutriție oferă câteva ponturi naturale pentru a stimula organismul să facă față efortului fizic susținut, fără a apela la băuturile energizante pentru sportivi care se găsesc în comerț. Sucul de sfeclă roșie, de exemplu, este un energizant natural. Studiile din domeniu au demonstrat că cicliștii care beau suc de sfeclă roșie înainte de un eveniment sportiv își pot îmbunătăți performanțele cu până la 20%. Nutriționiștii spun că sfecla conține acid azotic, substanță ce ajută mușchii să nu consume multă energie în timpul antrenamentelor.
Apa cu suc de cocos este de asemenea o băutură perfectă pentru cei care vor să facă sport. Nutriționiștii spun că apa cu suc de cocos este bogată în potasiu și sodiu și nu are cantitățile mari de zahar pe care le conțin bauturile sportive.
Zeama de la murături este la rândul său util unui sportiv, chiar și unul amator, care vrea să scape de câteva kilograme în plus, în sensul că are efectul de a reduce durerile musculare. Specialiștii sunt de părere că zeama de la murături înlocuiește sodiul și lichidele pierdute în timpul antrenamentelor prin transpirație, iar aciditatea acesteia reduce riscul apariției crampelor.