Prima pagină » Sănătate » STUDIU: Câte minute din viață pierd femeile și bărbații din cauza unei singure țigări fumate

STUDIU: Câte minute din viață pierd femeile și bărbații din cauza unei singure țigări fumate

STUDIU: Câte minute din viață pierd femeile și bărbații din cauza unei singure țigări fumate

Cercetătorii de la University College London (UCL) au descoperit că, în medie, o singură țigară reduce aproximativ 20 de minute din viața unei persoane, ceea ce înseamnă că un pachet obișnuit de 20 de țigări poate scurta viața unei persoane cu aproape șapte ore.

Conform analizei, dacă o persoană care fumează 10 țigări pe zi renunță la acest viciu de la 1 ianuarie 2025, ar putea preveni pierderea unei zile întregi din viață până la 8 ianuarie 2025. Dacă renunță până pe 5 februarie 2025, ar putea adăuga o săptămână la speranța sa de viață.

Dacă se oprește până la 5 august 2025, ar câștiga o lună în plus. Până la sfârșitul anului, o persoană care renunță la fumat ar trăi cu 50 de zile mai mult, arată evaluarea.

Fumatul scurtează viața: 17 minute la bărbați, 22 minute la femei

O evaluare anterioară din BMJ din 2000 a constatat că, în medie, o țigară reduce speranța de viață cu aproximativ 11 minute. Dar analiza publicată de Journal of Addiction a dublat cifra la 20 de minute:  17 minute pentru bărbați și 22 de minute pentru femei.

„Oamenii știu în general că fumatul este dăunător, dar tind să subestimeze acest viciu cât mai mult. În medie, fumătorii care nu renunță la timp pierd aproximativ un deceniu din viață. Asta înseamnă 10 ani din timpul prețios al vieții tale ce ar presupune momente și evenimente importante alături de cei dragi”,  a  spus Dr. Sarah Jackson, cercetător pe alcool și tutun de la UCL.

Fumatul cauzează 80,000 de decese anual numai în Marea Britanie

Fumatul este una dintre principalele cauze prevenibile de boli și decese din lume, omorând până la două treimi din populația umană.  Cauzează aproximativ 80.000 de decese anual în Marea Britanie și 1/4 din toate decesele cauzate de cancer în Anglia.

Studiul, comandat de Departamentul de Sănătate, se bazează pe cele mai recente date colectate de British Doctors Study care a început încă din 1951 să studieze efectele fumatului.

„Unii oameni ar putea crede că nu contează prea mult să piardă câțiva ani de viață, având în vedere că bătrânețea este adesea marcată de boli cronice sau dizabilități. Dar fumatul nu ne scurtează doar bătrânețea. Fumatul afectează anii relativ sănătoși din mijlocul vieții,  accelerând apariția problemelor de sănătate. Asta înseamnă că un fumător de 60 de ani va avea un profil de sănătate similar cu al unui nefumător de 70 de ani”,  a spus Jackson pentru The Guardian.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și:  Fumatul va fi INTERZIS în spațiul public. Primăria unui oraș european vrea să reducă poluarea cu particule fine

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și