Prima pagină » Sănătate » STUDIU. Ce efect are gătitul acasă asupra funcției cardiovasculare

STUDIU. Ce efect are gătitul acasă asupra funcției cardiovasculare

STUDIU. Ce efect are gătitul acasă asupra funcției cardiovasculare
Persoanele care gătesc acasă prezintă riscuri mai mari de maladii cardiace și accidente vasculare

Persoanele care gătesc acasă nu sunt mai sănătoase decât populația generală, contrar opiniei tradiționale, întrucât ele prezintă riscuri mai mari de a dezvolta maladii cardiace și de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american, informează dailymail.co.uk.

Cu cât aceste persoane petrec mai mult timp în bucătărie, pregătind diverse feluri de mâncare, cu atât se înrăutățește starea lor de sănătate, afirmă autorii studiului. Rezultatele cercetării contrazic opinia generală potrivit căreia preparatele gătite în casă sunt mai sănătoase.

De asemenea, studiul sugerează că mâncărurile nu devin „mai sănătoase” doar pentru simplul fapt că sunt gătite în casă.

Printre motivele invocate de cercetători care ar putea să explice aceste riscuri medicale se află faptul că persoanele care gătesc acasă sunt mai generoase în ceea ce privește cantitățile de ingrediente nesănătoase, precum unt, zahăr și sare. De asemenea, aceste persoane mănâncă mai mult, întrucât se simt îndreptățite să facă acest lucru deoarece au cheltuit mult timp și energie preparând mâncarea.

Gustând des din preparatele culinare, în timp ce acestea sunt pregătite, persoanele respective se îngrașă de-a lungul timpului.

De asemenea, spun cercetătorii, este posibil ca alimentele comercializate în lanțurile de magazine să fi devenit mai sănătoase în ultimii ani.

Autorii studiului, realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, au analizat date colectate pe parcursul a 14 ani de la un eșantion de peste 2.755 de femei cu vârstele cuprinse între 40 și 60 de ani.

Chestionarele au inclus și informații despre timpul petrecut în bucătărie, rezultatele analizelor medicale anuale, inclusiv cele despre sindromul metabolic.

Acesta este termenul medical asociat unei persoane care prezintă trei dintre cei cinci factori care cresc riscul de AVC și maladii cardiace.

Semnele de atenționare pentru sindromul metabolic sunt: hipertensiune, nivel crescut al colesterolului și obezitate.
Femeile care petrec cel mai mult timp în bucătărie preparând feluri de mâncare prezintă cele mai mare risc de a dezvolta sindrom metabolic.

Studiul a fost publicat în revista Preventive Medicine.

Citește și