STUDIU. Ce efect are ghimbirul asupra bolnavilor de cancer
Ghimbirul reduce stările de oboseală des întâlnite în cazul persoanelor bolnave de cancer care au urmat sau urmează un tratament pentru această afecțiune. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Centrul de Oncologie din cadrul Clinicii Mayo, din Statele Unite ale Americii.
Savanții au constatat că ghimbirul administrat în cantități mari timp de două luni a contribuit la reducerea stării de oboseală a pacienților diagnosticați cu cancer, mult mai eficient decât administrarea unui tratament placebo, informează Daily Mail.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 340 de pacienți care au terminat un tratament complet împotriva cancerului sau care erau în curs de a-l urma, într-una dintre cele 40 de clinici ale acestei rețele de centre medicale.
Potrivit cercetătorilor americani, 60% dintre acești pacienți sufereau de cancer mamar. În fiecare zi, voluntarii au primit un placebo sau 2.000 de miligrame de ginseng, administrat în capsule care conțineau un extract pur de rădăcini de ghimbir american.
„Ghimbirul disponibil pe rafturile farmaciilor este uneori procesat și conține etanol, care are uneori proprietăți asemănătoare estrogenului, iar acestea pot fi dăunătoare pentru pacienții diagnosticați cu cancer de sân”, a precizat dr. Debra Barton, coordonatoarea studiului.
După patru săptămâni de la administrare, ghimbirul pur oferit participanților la studiu a oferit o ușoară ameliorare în ceea ce privește simptomele cauzate de oboseală.
După opt săptămâni de tratament, pacienții care urmau acest tratament au semnalat o ameliorare considerabilă în privința stării de oboseală, spre deosebire de grupul de pacienți care au primit un placebo. „După această perioadă am constatat o îmbunătățire, în sensul scăderii stării de oboseală, de 20 de puncte la o scară standard a oboselii de 100 de puncte, la pacienții care suferă de cancer”, a explicat Debra Barton.
Pe parcursul monitorizării pacienții care lua cele 2.000 de miligrame de ghimbir nu au înregistrat efecte secundare. Daily Mail notează că până la acest studiu, condimentul nu a fost testat în studii de amploare care vizează starea de oboseală cronică care afectează 90% din totalul pacienților diagnosticați cu cancer.
Oboseala resimțită de persoanele care suferă de această boală este cauzată de o creștere a concentrației de citocine inflamatorii produse de sistemul imunitar și de fluctuațiile concentrației hormonului stresului, denumit cortizol.
Ingredientele active din ghimbir, denumite ginsenoside, au redus în testele realizate pe cobai concentrațiile de citocine asociate inflamațiilor și contribuie la regularizarea concentrației de cortizol.