Orezul ajută la menținerea siluetei. Concluzia vine de la cercetătorii de la Baylor College of Medicine (Statele Unite). Specialiștii pun în evidență legătura între orez și o bună formă fizică, notează Agerpres.
Aceste concluzii au fost publicate în revista „Food and Nutrition Sciences”, iar datele studiului arată că orezul poate satisface majoritatea nevoilor nutriționale păstrând în același timp și silueta. Cercetătorii au analizat timp de cinci ani obiceiurile alimentare a 14.386 americani adulți pentru a evalua legătura între consumul de orez, alb sau brun, și calitatea regimului lor alimentar.
„Rezultatele noastre arată că persoanele care mănâncă orez au regimuri alimentare mai apropiate de recomandările directivelor dietetice din Statele Unite, adică dieta lor este bogată în potasiu, magneziu, fier, vitamine B9, acid folic și fibre”, spune Theresa Nicklas, autor principal al studiului. Aceste vitamine și minerale sunt considerate indispensabile pentru buna funcționare a organismului.
O altă descoperire a fost faptul că cei mai mari consumatori de orez sunt mai puțin înclinați să adauge în farfurie grăsimi saturate și zahăr, ceea ce favorizează o alimentație echilibrată. „Orezul se mănâncă în general cu o porție de legume și carne”, adaugă Theresa Nicklas, care precizează că oamenii trebuie să fie atenți și la condimente.
Studiul subliniază că orezul crește senzația de sațietate, ceea ce ajută la scăderea aportului caloric. Feculenții sunt „un mijloc bun prin care se evită luarea în greutate pentru că țin de foame și oamenii nu trebuie să mai ronțăie câte ceva între mese”. Pot fi mâncați la orice masă, de preferință cu legume. Orezul mai poate fi asezonat și cu o tocană de legume, porumb și roșii sau linte și morcovi.