Persoanele care mănâncă des alimente de tip fast food prezintă un risc crescut de a suferi de demență, o tulburare neurologică caracterizată prin deficiențe cognitive multiple, care includ, printre altele, pierderile de memorie.
La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Brown, din SUA, coordonați de Suzanne de la Monte, care susțin că grăsimile „rele”, care se găsesc din abundență în fast food, „otrăvesc” creierul, predispunând astfel la apariția Alzheimer-ului.
Studiile realizate în laborator, pe cobai, au arătat că și insulina, hormon ce participă la metabolismul glucidelor, joacă un rol important în apariția acestei boli, notează Daily Mail.
Dietele dezechilibrate din punct de vedere nutrițional sunt deja recunoscute pentru faptul că predispun la apariția demenței, deoarece provoacă creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului, efecte care întrerup irigarea adecvată a creierului cu sânge.
Cercetarea citată arată că dietele care au un conținut ridicat de grăsimi „rele” și de zahăr afectează creierul deoarece determină organismul să nu mai producă insulină.
Potrivit cercetătorilor, corpul are nevoie de insulină pentru a a regla anumite substanțe chimice din creier, care joacă un rol important în procesul de memorare și învățare.
Datele obținute în laborator au arătat că șoarecii care au fost hrăniți cu alimente de tip fast food prezentau simptomele bolii Alzheimer. „Sufereau pur și simplu de demență. Nu mai puteau memora și nici învăța nimic”, a spus cooordonatoarea studiului.