Prima pagină » Sănătate » STUDIU. Ce efecte au abuzurile fizice din copilărie asupra adultului

STUDIU. Ce efecte au abuzurile fizice din copilărie asupra adultului

STUDIU. Ce efecte au abuzurile fizice din copilărie asupra adultului
Maltratarea lasă urme în materia albă a creierului, ceea ce ar putea explica tulburările depresive sau recurgerea la droguri, observate mai frecvent la cei care au fost brutalizați în timpul copilăriei

Maltratarea lasă urme în materia albă a creierului, ceea ce ar putea explica tulburările depresive sau recurgerea la droguri, observate mai frecvent la cei care au fost brutalizați în timpul copilăriei, potrivit cercetărilor unei echipe americane, relatează AFP.

Materia albă a creierului se distinge de materia cenușie, unde se concentrează neuronii, fiind formată din rețele de fibre nervoase învelite în mielină, care permit transferul de semnale în cantitate mare și facilitează comunicarea între diferitele zone ale creierului, explică savanții de la Universitatea Texas Southwestern, din Dallas.

Perturbări la nivelul materiei albe au fost observate la adolecenții expuși la rele tratamente în timpul copilăriei, arată o echipă de cercetători americani într-un studiu publicat în revista Neuropsychopharmacology a grupului Nature.

Rezultatele sugerează că perturbările la nivelul materiei albe observate la adolescenții maltratați în copilărie pot fi asociate cu un risc crescut de tulburări psihiatrice, în special depresie, comportamente de dependență și utilizare de droguri, a explicat pentru AFP cercetătorul Hao Huang, de la universitatea ‘Texas Southwestern’ din Dallas, co-semnatar al articolului.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 19 adolescenți voluntari care nu prezentau nicio tulburare psihiatrică, dar care au fost brutalizați în copilărie. Ei au fost victime ale unor violențe psihice sau abuzuri sexuale sau au asistat la scene de violențe în cadrul familiei lor timp de șase luni înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

Studiul a fost efectuat și pe un grup martor de 13 adolescenți voluntari care nu au fost nici subiecții, nici martorii unor violențe.

La capătul studiului care a durat cinci ani s-a constatat că cinci tineri din cei 19 au dezvoltat o depresie, față de unul singur din grupul martor și că patru au devenit consumatori de droguri, față de unul din celălalt grup. În cazul lor s-au observat modificări la nivelul materiei albe.

Totuși, mecanismul exact care induce perturbarea substanței albe rămâne necunoscut și sunt necesare studii aprofundate pe acest subiect.

Citește și