Persoanele care au burtă, chiar dacă nu au un indice al masei corporale crescut, prezintă un risc mai mare de a suferi de o afecțiune cardiovasculară decât cele care sunt supraponderale sau obeze. Aceasta este concluzia la care au ajuns un grup de cercetători americani de la Clinica Mayo, din Rochester, Minnesota, care susțin că grăsimea abdominală afectează grav sănătatea.
Oamenii de știință sunt de părere că persoanele care au burtă prezintă un risc de aproape trei ori mai mare de a suferi de afecțiuni cardiace decât persoanele care au o greutate peste media normală, notează Daily Mail. Mai mult, specialiștii au mai observat că grăsimea abdominală predispune la apariția decesului prematur.
„Studiile anterioare au demonstrat faptul că obezitatea este dăunătoare organismului, dar datele obținute de noi arată că și modul în care este distribuită grăsimea, în special cea „rea”, așa cum este cazul celei din jurul abdomenului, joacă un rol important în deteriorarea sănătății, indiferent dacă au un indice al masei corporale normal sau peste medie”, a spus dr. Francisco Lopez-Jimenez, autorul cercetării. Cercetătorul este de părere că datele obținute de echipa sa reprezintă o descoperire importantă din punctul de vedere al sănătății publice.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au analizat datele provenite de la un grup de 12.785 de persoane de peste 18 ani, care au fost împărțite în trei categorii: o parte care aveau un indice al masei corporale normal, din a doua categorie făceau parte persoanele care aveau un indice al masei corporale peste medie și care erau supraponderale, iar din a treia categorie făceau parte persoanele obeze, al cărui indice al masei corporale depășea 30.
Voluntarii implicați în cercetare au fost monitorizați timp de 14 ani, perioadă în care s-au întregistat 2.562 de decese, dintre care 1.138 de persoane au murit din cauza afecțiunilor cardiovasculare.
În urma analizelor efectuate, specialiștii au constatat că marea majoritate a deceselor provocate de bolile de inimă s-au înregistrat în rândul persoanelor care aveau un indice al masei corporale normal.
„Modul în care este distribuită grăsimea în organism joacă un rol importnat în predispoziția la bolile cardiace”, a punctat autorul studiului.