Studiu: Consumul a două porții de pește pe săptămână poate crește riscul apariției cancerului de piele
Consumul a două porții de pește pe săptămână poate crește riscul de a face melanom malign, cea mai mortală formă de cancer de piele, arată un studiu american.
Cercetarea a implicat 491.367 de adulți din SUA, în vârstă de aproximativ 62 de ani, care au raportat cât de des au mâncat pește prăjit, pește neprăjit și ton în anul 2021, precum și cantitatea porțiilor.
Consumul a două porții de pește pe săptămână a fost asociat cu un risc crescut de cancer de piele, potrivit studiului, citat de Sky News.
Până acum, serviciile naționale de sănătate publică recomandau consumul de pește de două ori pe săptămână, pentru a avea o dietă echilibrată. Acum, însă, cercetătorii din SUA au avertizat că două porții săptămânale ar putea expune oamenii la riscul de a face melanom malign, cea mai mortală formă de cancer de piele.
Studiul de la Universitatea Brown a constatat că persoanele al căror aport zilnic de pește era de 42,8 g (aproximativ 300 g pe săptămână) au un risc cu 22% mai mare de melanom malign decât cei care au consumat doar 3,2 grame.
De asemenea, studiul a mai scos la iveală că cei care mănâncă mai mult pește au cu 28% mai multe șanse de a dezvolta celule anormale în stratul exterior al pielii, fapt care este cunoscut sub numele de „melanom în stadiul 0” sau „melanom in situ” și este, de asemenea, denumit pre-cancer.
Cercetarea a implicat 491.367 de adulți din SUA, în vârstă de aproximativ 62 de ani, care au raportat cât de des sunt pește prăjit, pește neprăjit și ton în anul precedent, precum și dimensiunea porțiilor.
Influența contaminanților din pește
Cercetătorii au calculat apoi frecvența cazurilor de melanom care s-au dezvoltat pe o perioadă de 15 ani, folosind date obținute din registrele medicale ale pacienților oncologici.
Ei au luat în considerare și alți factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi greutatea, istoricul de fumat și consumul de alcool, precum și dacă a existat un istoric de cancer în familie.
1% dintre oameni au dezvoltat melanom malign, în timp ce 0,7% au dezvoltat melanom în stadiul 0.
Persoanele care au consumat zilnic 14,2 g de ton în loc de 0,3 g au avut, de asemenea, un risc cu 20% mai mare.
„Credem că descoperirile noastre ar putea fi atribuite contaminanților din pește, cum ar fi bifenilii policlorurați, dioxinele, arsenul și mercurul”, a spus autorul studiului, Eunyoung Cho.
Cu toate acestea, doctorul Michael Jones, om de știință în genetică și epidemiologie la Institutul de Cercetare a Cancerului, a spus că este posibil ca persoanele care consumă mai mult pește sau ton neprăjit să aibă și alte obiceiuri de viață care duc la creșterea riscului de apariție a de melanomului.
„Autorii speculează că asocierea s-ar putea datora contaminanților din pește, dar nu au măsurat nivelurile acestor contaminanți la participanți. Este important să ne amintim că consumul a două porții de pește pe săptămână poate fi o modalitate de a include nutrienți importanți, cum ar fi acizii grași omega-3, ca parte a unei diete sănătoase, iar acest studiu nu ar trebui să descurajeze oamenii să includă peștele ca parte a unei diete sănătoase”, a mai spus el.