STUDIU: Consumul de vin roșu ar putea reduce șansele de infectare cu coronavirus
Un studiu recent din Marea Britanie a constatat că persoanele care au băut vin roșu, vin alb și șampanie aveau mai puține șanse să se îmbolnăvească de COVID-19, în timp ce cei care consumau bere, cidru și băuturi spirtoase în cantități mari aveau mai multe șanse de a se îmbolnăvi.
Studiul, publicat în jurnalul științific Frontiers pe 3 ianuarie, a inclus 473.957 de subiecți, dintre care 16.559 au fost testați pozitiv la COVID-19, au scris autorii cercetării, citați de Fox10Phoenix.
Cercetătorii au stabilit patru categorii diferite pentru cantitatea de alcool consumată de pacienți săptămânal: mai puțin de 14 unități de alcool consumate, mai mult de 14 unități, mai puțin de 28 de unități consumate și mai mult de 28 de unități.
„Studiul nostru sugerează că subiecții care au consumat de obicei vin roșu și vin alb și șampanie par să aibă șanse să reducă riscul de infectare cu COVID-19. Consumul de bere și cidru nu este recomandat indiferent de frecvența și cantitatea de alcool, crescând riscul de apariție a COVID-19. În plus, consumul excesiv de alcool nu este recomandat pentru toate băuturile alcoolice, se arată în studiu.
„Efectul protector” al vinului roșu împotriva COVID-19 a fost semnificativ, indiferent de frecvența consumului de alcool, a mai demonstrat studiul. Cu toate acestea, vinul roșu a demonstrat calități de protecție împotriva noului coronavirus numai atunci când subiecții consumau alcool peste sau dublu față de recomanările specialiștilor.
„Vinul roșu oferă beneficii suplimentare altor băuturi alcoolice, probabil datorită conținutului său mai mare de polifenolici, prin scăderea tensiunii arteriale, inhibarea oxidării particulelor de lipoproteine cu densitate mică, îmbunătățirea funcției endoteliale, inhibarea agregării trombocitelor, reducând inflamația și aderența celulară și activând proteinele care previn moartea celulelor”, se arată în studiu.
Consumul de bere și cidru a crescut riscul de apariție a COVID-19, indiferent de frecvență și cantitatea (în limită sau peste limitele) consumului, potrivit studiului.
Autorii studiului nu recomandă consumul excesiv de alcool și au considerat că liniile directoare de sănătate publică „ar trebui să se concentreze pe reducerea riscului de COVID-19, susținând obiceiuri de viață sănătoase și politici preferențiale în rândul consumatorilor de bere, cidru și băuturi spirtoase”.
În mod similar, un studiu lansat tot în Marea Britanie, în septembrie 2021, a constatat că vinul roșu este singura băutură alcoolică care poate fi benefică pentru sănătate.
O echipă de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Anglia, și-a propus să analizeze diferite băuturi alcoolice, cum ar fi berea, cidrul, șampania, vinul alb și roșu și băuturile spirtoase, precum și diferitele rezultate de sănătate în rândul celor care le-au consumat.
Echipa, condusă de dr. Rudolph Schutte, a analizat datele a peste 500.000 de oameni din Regatul Unit pe o perioadă de șapte ani.
Ei au descoperit că un consum scăzut de bere, cidru și băuturi spirtoase a fost asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, boli coronariene, accident vascular cerebral, cancer și mortalitate generală.
Singurul beneficiu pentru sănătate pe care l-a descoperit echipa lui Schutte a fost scăderea riscului de boală coronariană prin consumul de vin. Dar Schutte crede că beneficiile obținute din vin și șampanie sunt de fapt datorită polifenolilor, care sunt antioxidanți ce se găsesc în mod natural în struguri și nu neapărat prin alcoolul în sine.
De asemenea, și Federația Mondială a Inimii a contestat ideea larg răspândită că un consum de cantități moderate de alcool, chiar și vin, poate scădea riscul de boli de inimă.
Potrivit sursei citate, la nivel global, peste 2,4 milioane de oameni au murit în 2019 din cauza alcoolului, reprezentând 4,3% din toate decesele și 12,6% dintre decesele bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani.