STUDIU. Contraceptia salvează viețile a 250.000 de femei anual
Contracepția salvează viețiile a 250.000 de femei anual în întreaga lume, dar, dacă toate femeile ar dispune de mijloace adecvate de prevenire a unei sarcini nedorite, acest număr ar crește cu încă 100.000. Aceasta este concluzia a două studii, citate de AFP.
Una dintre cercetările publicate în revista medicală britanică „Lancet” arată că s-au înregistrat progrese importante în țările în curs de dezvoltare, unde contracepția a permis reducerea mortalității materne cu 40% în cursul ultimilor ani.
Datele studiului arată că se mențin, în schimb, probleme serioase în Africa subsahariană, acolo unde doar 22% dintre femeile măritate sau care au o viață sexuală activă folosesc metode contraceptive, spre deosebire de 75% în țările dezvoltate, notează Agerpres.
„Dacă ar avea acces la contracepție toate femeile din țările în curs de dezvoltare care doresc să prevină o sarcină nedorită, numărul deceselor materne ar mai putea scădea cu 30 de procente” estimează John Cleland, savant de la Școala de igienă și medicină tropicală din Londra.
În aceste condiții, numărul de vieți care ar putea fi salvate este evaluat la 104.000 pe an de cercetătorul Saifuddin Ahmed, într-un alt studiu. Datele celei dea doua cercetări arată că în fiecare an mor 3 milioane de nou-născuți, în marea majoritatea în țări dezvoltate, din cauza complicațiilor legate de sarcină sau naștere.
Reducerea numărului de sarcini cu risc și creșterea intervalului dintre două sarcini ar permite, de asemenea, creșterea șanselor de supraviețuire ale copiilor, arată datele studiului coordonat de John Cleland.
„În țările dezvoltate, riscul de prematuritate și greutate mică la naștere se dublează atunci când concepția intervine la mai puțin de șase luni după o naștere, iar copiii născuți la mai puțin de doi ani după frații lor mai mari au cu 60% mai multe riscuri de a muri la vârste fragede decât cei născuți după mai mult de doi ani”, a mai explicat Cleland.
Populația mondială a trecut în 2011 de pragul de 7 miliarde de locuitori, iar în 2050 ar urma să ajungă la 9,3 miliarde, conform estimărilor ONU.
Cele două studii au apărut într-un număr special al revistei Lancet, publicat în ajunul unui summit consacrat planificării familiale care este organizat la Londra de Fundația Bill și Melinda Gates.