STUDIU. Cum ar putea fi tratate alergiile alimentare la copii

Publicat: 20 07. 2012, 20:15
Actualizat: 20 07. 2012, 20:15

Savanții de la John Hopkins Children’s Center susțin că au descoperit un tratament la îndemâna oricărui părinte pentru a trata alergiile alimentare ale propriilor copii. Aceștia sunt de părere că în dieta micuților ar trebui incluse alimentele la care aceștia sunt alergici, notează Daily Mail.

Pentru a evita apariția unor complicații, cercetătorii recomandă administrarea în doze mici a alimentelor la care sunt alergici. Astfel, dacă micuțul este alergic la ouă, este indicat ca din când în când să i se dea și puțină omletă, paste și chiar prăjituri care conțin ouă.

Adoptând această tehnică, savanții sunt de părere că organismul copilului va învăța să tolereze alimentele la care este alergic. La început se vor da doze mici, pentru ca mai apoi să se ajungă la porții întregi. Totul trebuie luat treptat, iar în cazul în care alergia persistă tratamentul trebuie întrerupt, deoarece riscul apariției unui șoc anafilactic este destul de crescut, avertizează specialiștii.

Pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, specialiștii recomandă ca acest tratament să fie urmat sub stricta supraveghere unui specialist.

În cadrul studiului, publicat în revista de specialitate „The New England Journal of Medicine, oamenii de știință au monitorizat un grup copii alergici la ouă, care au fost tratați după metoda descrisă mai sus. După perioada de monitorizare, dintr-un total de 40 de micuți, doar cinci nu s-au putut trata de acest tip de alergie. 

Datele statistice arată că alergiile alimentare sunt mai des întâlnite în rândul copiilor, decât al adulților. Astfel, această afecțiune este întâlnită într-un procent cuprins între 6% și 8% în rândul copiilor, și de doar 2% în rândul adulților.

Laptele de vacă, ouăle, arahidele și peștele sunt principalele alimente răspunzătoare pentru apariția alergiilor. În cazul persoanelor alergice, la contactul cu proteinele din aceste alimente, organismul declanșează mecanisme de autoapărare, și astfel pot apărea mâncărimi, erupții cutanate, edem (nr. umflătură) al buzelor, feței și membrelor, dificultăți de respirație, crampe abdominale, diaree, greață, vărsături, dar și amețeli. În cazuri grave se poate ajunge până la șoc anafilactic. Evitarea alergenului este principala măsură care trebuie luată de aceste persoane.