Prima pagină » Sănătate » STUDIU. Cum influențează forma paharului ritmul în care bem alcool

STUDIU. Cum influențează forma paharului ritmul în care bem alcool

STUDIU. Cum influențează forma paharului ritmul în care bem alcool
Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie, sunt de părere că forma paharului din care bem alcool ne influențează viteza cu care bem.

Forma paharului din care bei alcool este probabil ultimul lucru la care te gândești atunci când ieși în oraș cu prietenii. Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie, sunt de părere că forma paharului din care bem alcool ne influențează ritmul cu care bem.

Datele cercetării, publicate în jurnalul PloS ONE, arată că persoanele care beau din pahare care sunt bombate și rotunde beau mai repede, spre deosebire de cele care servesc alcoolul în pahare care au o formă dreaptă.

O posibilă explicație a acestui fenomen constă în faptul că paharul rotund ar reprezenta o provocare, iar din cauza asta persoanele care beau alcool din astfel de pahare au tendința de a mări ritmul, notează BBC.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au filmat un grup de 159 de persoane, femei și bărbați, în timp ce beau, atât alcool, cât și băuturi non-alcoolice, din pahare care aveau forme diferite.

Cercetătorii britanici au constatat că în ceea ce privește timpul în care cineva bea un pahar de fresh, nu există diferențe în funcție de forma paharului. O persoană are nevoie de aproximativ șapte minute pentru a termina un pahar care conține o băutură răcoritoare.

În ceea ce privește berea însă, s-a constatat o mare diferență între cei care folosesc pahare bombate și cei care folosesc pahare drepte, mai scrie BBC. Dacă primii termină o bere în șapte minute, cei din cea de-a doua categorie au terminat-o în 11 minute.

Una dintre concluziile studiului, condus de dr. Angela Attwood arată că timpul necesar consumului unei băuturi este încetinit cu circa 60% atunci când o băutură alcoolică este servită într-un pahar drept, decât într-un pahar bombat. Autorii cercetării sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că forma rotundă a paharului îngreunează evaluarea cantității de lichid din recipient.

După ce au fost monitorizați, participanții implicați în cercetare au trebuit să răspundă și unui set de întrebări legate de modul în care influențează forma paharului rapiditatea cu care aceștia beau alcool sau băuturi non-alcoolice.

Răspunsurile date de rersoanele implicate în cercetare la chestionar au arătat faptul că voluntarii nu au fost conștienți de faptul că forma unui pahar le poate influența ritmul cu care beau.

Acesta nu este singurul studiu care arată că recipientul din care bem ne influențează cantitatea de alcool pe care o bem. În 2005, un alt grup de cercetători au arătat că persoanele care beau din pahare mici au tendința de a consuma mai mult alcool, spre deosebire de cele care servesc băutura în pahare mari.

Citește și