STUDIU de 10 ani: Consumul excesiv de mezeluri crește riscul de demență
Potrivit unui studiu efectuat pe parcursul a 10 ani, cu 130.000 de profesioniști, mezelurile cresc riscul de demență cu 14%. Fanii sandvișurilor și al platourilor cu mezeluri nu ar trebui să se îngrijoreze prea tare, în cazul în care consumă moderat.
Dar carnea roșie procesată, consumată excesiv, poate îmbolnăvi creierul, potrivit studiilor medicale efectuate de Harvard, bazate pe observarea a 130,000 de profesioniști în domeniu, vreme de 10 ani.
Carnea roșie procesată, consumată excesiv, poate dăuna creierului
Potrivit studiului, este suficient să consumi două porții de carne roșie procesată săptămânal pentru a confrunta un risc crescut al problemelor neurologice. Studiul nu are nicio legătură cu carnea roșie neprocesată, adică cotletele și friptura. Specialiștii susțin că pot fi consumate, fără probleme.
Se referă la mezeluri din carne procesată, precum crenvurști, pateu, parizer, salam și șuncă. Nutriționiștii recomandă înlocuirea acestora cu preparate din tofu, soia, nuci sau fasole, alimente al căror consum contribuie la scăderea riscului de demență cu 23% și pe cel de declin cognitiv cu 20%.
70% dintre români consumă mezeluri săptămânal. În 85% din case, mezelurile sunt consumate chiar de minori. Alte studii sugerează că mezelurile contribuie la dezvoltarea cancerului, dar și la distrugerea neuronilor, potrivit New York Times.
Care sunt cele mai sănătoase mezeluri
Românii adoră să consume mezeluri în cantități mari, mai ales la micul dejun. Cine poate refuza un sandwich cu salam sau șuncă presată? Totuși, atunci când cumpărați mezeluri, trebuie să le alegeți pe cele mai proaspete şi mai puţin dăunătoare pentru organism. S-a dovedit că în cazul unui consum excesiv de carne procesată poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul colorectal, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.
Mezelurile sunt produse, de obicei, din carne procesată. Ele pot conține și cantități ridicate de sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari, care pot fi dăunătoare în timp. Aici putem vorbi de salamuri, cârnați, șuncă, bacon și alte produse alimentare. Dar cât sunt de sănătoase pentru consum? Medicul Mihaela Bilic a explicat care sunt cele mai bune mezeluri de pe piață!
Sursa Foto: Shutterstock