STUDIU. De ce se trezesc bebelușii plângând în miez de noapte
Somnul devine, în multe cazuri, un lux pentru proaspeții părinți. Bebelușii obișnuiesc să se trezească chiar și din oră în oră, iar de cele mai multe ori fără un motiv anume. Cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, susțin că au aflat ce anume îi face pe cei mici să se trezească în miez de noapte, deși nu le este foame, nu trebuie să fie schimbați și nici nu au colici, notează Fox News.
Profesorul David Haig, cel care realizat studiul, este convins că bebelușii nu se trezesc de foame, ci au un scop mult mai important pentru care o fac. Cercetătorul este de părere ca micuții încearcă să-și crească șansele de supraviețuire prin împiedecarea părinților să procreeze din nou. Haig a observat că, atunci când se apropie de varsta de 18 luni, copiii încep să se trezească mai des, chiar și atunci când nu le e foame. Comportamentul este mai evident în cazul celor care sunt hrăniți exclusiv la sân.Oamenii de știință spun că această reacție a bebelușilor este menită să prelungească, pe cât posibil, amenoreea de lactație a mamelor, absența menstruației pe perioada alăptării. „Perioadele scurte între nașteri sunt asociate cu mortalitatea infantilă, în special în mediile caracterizate de lipsa resurselor și de numeroase boli infecțioase. În schimb, alăptarea frecventă și intensă, în special noaptea, e asociată cu o infertilitate prelungită”, spune Haig.
Biologul spune că bebelușii primesc suficient lapte, chiar și dacă dorm pe tot parcursul nopții, așa că trebuie să existe alt motiv pentru care cei mici se trezesc și cer să fie hrăniți. „Cred că fac acest lucru pentru a amâna apariția unui nou membru al familiei. Selecția naturală a păstrat acest comportament, care suprimă funcțiile ovariene, pentru ca bebelușii să beneficieze de perioadă mai lungă dintre nașteri”, conchide cercetatorul.