STUDIU. Diabetul de tip 2 poate fi ținut la distanță cu ajutorul ceaiului
Persoanele care beau cel puțin patru cești de ceai pe zi prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Heinrich Duesseldorf, din Germania, informează Daily Mail.
Rezultatele cercetării realizate la nivel european arată că în țările în care locuitorii beau cel puțin patru căni cu ceai pe zi riscul dezvoltării acestei boli este cu 20% mai mic. În Europa, consumul de ceai variază de la o medie de nicio cană pe zi, în Spania, la minim patru căni, în Marea Britanie.
Savanții conduși de Christian Herder de la Centrul Leibniz pentru cercetarea diabetului din cadrul Universității Heinrich Dusseldorf, Germania, a obervat pe parcursul studiului că ceaiul, băut în cantități ridicate, poate fi asociat cu o incidență redusă a diabetului de tip 2.
Diabetul de tip 2 este o afecțiune endocrină care se caracterizează prin anomalii metabolice, în special a metabolismului glucidic. Această boală se evidențiază prin reducerea progresivă a funcțiilor celulelor care secretă insulina. Inițial, scăderea este discretă, însă, cu trecea timpului această incapacitate a corpului devine critică. În acest moment, tratamentul cu insulină devine obligatoriu.
Diabetul de tip 2 afectează 6% din populația de peste 20 de ani. Studiile specialiștilor preconizează că în următorii 20 de ani, numărul bolnavilor de diabet va crește cu cel puțin 50%.
Cercetătorii germani sunt de părere că ceaiul influențează procesul de digerare și asimilare a glucozei prin intermediul polifenolilor, antioxidanții care previn îmbătrânirea pielii, din propria compoziție ceea ce contribuie la diminuarea riscului de apariție a diabetului.