Prima pagină » Sănătate » STUDIU. Două cești de cafea pe zi reduc manifestările bolii Parkinson

STUDIU. Două cești de cafea pe zi reduc manifestările bolii Parkinson

STUDIU. Două cești de cafea pe zi reduc manifestările bolii Parkinson
Persoanele diagnosticate cu Parkinson ar trebui să bea două cești de cafea pe zi

Persoanele diagnosticate cu Parkinson ar trebui să bea două cești de cafea pe zi. Aceasta este recomandarea oamenilor de știință canadieni, care au observat, în urma unei cercetări realizate pe un eșantion de 60 de pacienți diagnosticați cu această boală, că băutura îi ajută să tremure mai puțin.

Pentru a ajunge la această concluzie, persoanele implicate în cercetare au fost împărțite în două categorii: jumătate dintre pacienți primeau un supliment pe bază de cofeină, substanță care se găsește din abundență în cafea, în timp ce a doua categorie de voluntari au primit un tratament placebo. Voluntarii au fost monitorizați timp de șase săptămâni, perioadă în care primei categorii de pacienți li s-a oferit pastile care conțineau 100 de miligrame de cofeină timp de două ori pe zi, timp de trei săptămâni, după care în următoarele trei săptămâni li s-a dublat doza de cofeină.

Rezultatele au arătat că participanții care au primit suplimentul pe bază de cofeină și-au diminuat manifestările balii Parkinson, notează cotidianul britanic Daily Mail.

„Chiar dacă s-a observat o îmbunătățire modestă a efectelor acestei boli, cafeaua i-ar putea ajuta pe acești pacienți să își îmbunătățească calitatea vieții”, a declarat prof. Ronald Postuma, coordonatorul studiului, cercetător de la Universitatea McGill din Montreal.

Studiile precedente arată că persoanele care beau două sau trei căni de cafea pe zi au șanse cu până la 25% mai mici să se îmbolnăvească de Parkinson. În plus, cafeaua ar putea proteja consumatorii împotriva bolii Alzheimer.

Profesorul Michale Schwarzschild, de la Spitalul Generalist Massachusetts din Boston, a precizat că datele cercetării sunt destul de interesante. Acesta este de părere că substanța activă din cafea, respectiv cofeina, acționează în mod pozitiv asupra zonei creierului care controlează mișcările corpului. „Cu toate acestea, datele studiului nu arată că această băutură ar trebui să înlocuiască tratamentul recomandat în cazul bolii Parkinson. Cafeaua ar putea reprezenta un tratament adjuvant, care ajută organismul să controleze mai bine mișcările corpului”, a precizat prof. Schwarzschild.

Citește și