STUDIU. Dubla mastectomie, inutilă în majoritatea cazurilor

Publicat: 22 05. 2014, 18:55
Actualizat: 20 05. 2015, 19:41

„Cel mai probabil, ceea ce le determină pe femei să recurgă la mastectomia profilactică este teama de recidivă a cancerului, dar acest lucru este absurd, deoarece faptul de a extirpa sânul sănătos nu reduce deloc riscul de recidivă a tumorii în sânul afectat de cancer”, a precizat Sarah Hawley, profesor de medicină internă la Centrul de oncologie al Universității din Michigan, care a efectuat studiul.

Femeile care au avut în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian și care sunt purtătoare ale mutațiilor genetice BRCA1 sau BRCA2 ar putea primi recomandarea să extirpe și sânul sănătos, deoarece riscul de a se îmbolnăvi de cancer este foarte ridicat.

Dar acest grup nu reprezintă decât 10% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer la sân. Celelalte femei au un risc extrem de redus de a se îmbolnăvi de cancer la celălalt sân.

Cazul cel mai cunoscut de dublă mastectomie profilactică este cel al actriței Angelina Jolie, care a motivat operația din 2013 prin faptul că are un risc de 87% de a se îmbolnăvi de cancer mamar și de 50% de a contracta cancer ovarian, întrucât este purtătoare a genei BRCA1. De asemenea, mama Angelinei Jolie a murit la vârsta de 56 de ani, din cauza unui cancer ovarian.

„Pentru femeile fără istoric familial de cancer mamar sau fără predispoziție genetică, probabil nu se recomandă extirparea sânului care nu este bolnav”, a afirmat Sarah Hawley, al cărei studiu a fost publicat în Journal of the American Medical Assocation (JAMA) Surgery.

Studiul, efectuat pe un grup de 1.447 de femei, cu vârsta medie de 59 de ani, tratate pentru cancer mamar, care nu a mai recidivat, arată că, în rândul pacientelor care au suferit o dublă mastectomie, aproape 70% nu prezentau niciun istoric familial al acestei boli și fuseseră testate negativ pentru mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2.

Dubla mastectomie este o intervenție chirurgicală dificilă, care poate duce la complicații și are un timp de recuperare îndelungat.

În plus, majoritatea acestor femei sunt supuse apoi unei operații de reconstrucție a sânilor, iar unele dintre ele ar putea avea nevoie de chimioterapie sau radioterapie după operație, ceea ce prelungește perioada recuperării.

Dintre cele 1.447 de femei participante la studiu, doar 8% au fost supuse unei duble mastectomii, iar 18% au afirmat că s-au gândit la această intervenție chirurgicală.

Studiul a constatat că femeile cu studii superioare și care trecuseră printr-o investigație RMN, înainte de operație, au ales într-un număr mai mare dubla mastectomie.

Autorii acestei cercetări, finanțată de Institutul național al cancerului, subliniază importanța unei mai bune informări a femeilor cu privire la riscurile și avantajele extirpării sânului care nu a fost afectat de cancer.