Cercetătorii francezi au realizat un studiu în care au testat pe șobolani efectele care apar în urma consumului de porumb modificat genetic și a expunerii la un erbicid asociat cu acesta. După diete administrate timp de doi ani, rozătoarele au dezvoltat tumori și leziuni severe hepatice și renale, scrie bbc.co.uk.
Șobolanii au fost hrăniți diferit pe parcursul experimentului, unii primind doar porumb modificat genetic, numit NK603, iar alții doar porumb stropit cu erbicid Roundup (considerat a nu avea efecte negative). Un al treilea grup a mâncat porumb nemodificat, dar a consumat apă ce prezenta urme de Roundup. A existat și un al patrulea grup, de control, care nu a ingerat nici porumb modificat, nici erbicid.
Cercetătorii au constatat că șobolanii care au avut o dietă ce conținea porumbul modificat sau urme de Roundup au murit înaintea celor care au avut o dietă standard. Jumătate dintre masculi și 70% dintre femele au murit prematur, față de doar 30% dintre masculi și 20% dintre femele din grupul de control.
„Cred că descoperirile sunt foarte importante. Trebuie testate toate culturile modificate genetic pe o perioadă mai lungă de timp și atunci cânt testăm erbicide și pesticide să luăm în calcul toată formula, nu doar ingredientul activ”, a declarat Michael Antoniou, specialist în biologie moleculară de la Kings College din Londra
Studiul a fost contestat de unii oameni de stiință, care consideră că specia de șobolani folosită are tendința de a dezvolta diverse forme de cancer, în special tumorile mamare care au rezultat din studiul făcut de echipa condusă de Gilles-Eric Seralini.